Windows Terminal nadert officiële lancering

Microsoft heeft versie 0.9 gelost van zijn nieuwe opensource command-line interface Windows Terminal. Het is de laatste preview-versie voor de tool officieel wordt gelanceerd, ergens in de eerste helft van dit jaar.

De laatste update introduceert argumenten voor het wt-commando, waarmee je nieuwe Terminal-vensters kan openen. Het design is volgens de Terminal-ontwikkelaars “sterk geïnspireerd door dat van de geliefde GNU Screen-concurrent, tmux”.

De nieuwe argumenten kunnen onder meer worden gebruikt om nieuwe tabbladen te openen, te specifiëren welk profiel in een nieuw tabblad of deelvenster geopend moet worden, of te bepalen welke map moet worden geopend.

Onderstaand commando zorgt er bijvoorbeeld voor dat Cmd in een deelvenster naast het standaardprofiel (in ons geval PowerShell) opent:

wt split-pane -p "cmd"
Windows Terminal Powershell naast Cmd

Een ander nieuw handigheidje is dat je voortaan een bestand simpelweg in het Terminal-venster kan slepen om het bestandspad automatisch in te voeren.

Vanaf deze release detecteert Windows Terminal ook alle versies van PowerShell die op het systeem zijn geïnstalleerd en maakt er automatisch verschillende profielen voor aan.

Tot slot is er een nieuwe instelling, confirmCloseAllTabs, waarmee je het dialoogvenster om te bevestigen dat je wel degelijk alle tabbladen wil afsluiten, kan uitzetten.

Bijna klaar

Verder introduceert het Windows Terminal-team in deze laatste preview-versie nog een handvol kleinere verbeteringen en een dozijn bugfixes. De ontwikkelaars hopen dat de applicatie voor maart klaar te hebben met alle geplande functies aan boord.

Windows Terminal werd vorig jaar tijdens Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build geïntroduceerd als moderne opvolger van de dertig jaar oude Windows Console. Sinds juni vorig jaar is de applicatie beschikbaar in preview en werden gestaag nieuwe functies toegevoegd.

Wij gingen in de zomer van 2019 al eens met de Windows Terminal aan de slag voor een eerste indruk.