Chinese bedrijven starten Google Play-concurrent

Chinese techreuzen waaronder Xiaomi en misschien Huawei bundelen hun krachten en werken aan een eigen eengemaakte app-winkel. Die moet de concurrentie met de Google Play Store aangaan, vrij van Amerikaanse embargosancties.

Xiaomi, Vivo en Oppo werken samen een aan platform waarmee ontwikkelaars hun applicaties simultaan op de appwinkels van de drie Chinese techreuzen kunnen uploaden. Of Huawei meedoet, is momenteel niet duidelijk. De zet houdt in dat er een platform bestaat dat de concurrentie kan aangaan met de Google Play Store. De bedrijven richten zich op ontwikkelaars van buiten China, aangezien hun eigen appwinkels binnen China al de nodige populariteit genieten.

GDSA

Het platform wordt gebouwd onder de voor de gelegenheid opgerichte Global Developer Service Alliance (GDSA). Reuters weet dat het platform in principe in maart live moet gaan, al is het onduidelijk hoe strak die timing is. Er zijn nog heel wat onbekende factoren. Zo claimt Xiaomi dat Huawei geen deel zal uitmaken van de GDSA, terwijl Vivo en Oppo het bedrijf wel vermelden. Huawei zelf bleef voorlopig stil. Op de voorlopige (en momenteel erg trage) website van de GDSA wordt Huawei momenteel niet vermeld.

Andrew Garrihy, Global Chief Brand Officer bij Huawei, was gisteren op LinkedIn nog lovend over het initiatief. Hij noemde het “Uitstekend”. “Dit zal wereldwijd voor meer competitie en innovatie zorgen”, klonk het. De post is intussen verwijderd. We klopten zelf aan bij Huawei voor meer duidelijkheid maar voorlopig is er lokaal geen extra info beschikbaar. We voorzien dit artikel van een update wanneer dat verandert.

Het platform zal in ieder geval niet meteen naar ons komen. De deelnemers, met of zonder Huawei, focussen zich in eerste instantie op markten dichter bij huis zoals Indonesië, Rusland en India. Officieel is het de bedoeling dat ontwikkelaars via het platform een breder publiek kunnen aanspreken. Tussen de lijnen door is het natuurlijk duidelijk dat het platform rechtstreeks moet concurreren met de Play Store van Google.

Amerikaanse dominantie

Dat de Chinese telefoonreuzen hun krachten nu bundelen, lijkt een logisch gevolg van het handelsbeleid onder de Amerikaanse president Trump. Die gebruikt sancties om de Google Play Store ontoegankelijk te maken voor verschillende Chinese spelers. Zo werd in één klap duidelijk hoe groot de Amerikaanse politieke invloed op het mobiele ecosysteem kan zijn. Dat de GDSA het Google-monopolie op app-distributie uitdaagt, is in dat opzicht alleen maar toe te juichen.

We vermoeden dat de Europese markt geen prioriteit is, maar dat het platform na verloop van tijd ook onze contreien zal bereiken. Er is immers geen enkele reden om geen alternatief voor de Play Store te voorzien. De bredere beschikbaarheid kan bovendien op termijn meer kansen geven aan ontwikkelaars bij ons om binnen te breken op de Aziatische markt.

Lees ook: Huawei houdt rekening met toekomst zonder Google-apps