Microsoft laat preview van Visual Studio zien: veel nieuwe functies

Microsoft brengt een tweede preview van Visual Studio 16.5 uit. Het grootste verschil met de voorgaande versies is de betere samenwerking met Linux. De vernieuwde versie krijgt een beter Linux ondersteuning voor C++ developers en bevat een nieuwe designer voor Windows Presentation Foundation (WPF). 

Visual Studio krijgt elke twee tot drie maanden een update. Versie 16.4 kwam begin december uit. Naar verwachting verschijnt versie 16.5 in februari of maart. De nieuwe preview wordt nog niet ondersteund voor gebruik. 

Met de update van Visual Studio wordt het mogelijk om programma’s te ontwikkelen in Windows en die uit te voeren op Linux. Een combinatie die we tegenwoordig steeds vaker zien. Ontwikkeling voor Linux met C++ wordt ondersteund in Visual Studio 2019 door een apart apparaat of Windows Subsystem voor Linux (WSL) te gebruiken. Met de nieuwe update verbetert Microsoft de integratie met WSL om dit vloeiender te laten verlopen. 

Eenvoudiger te koppelen aan Linux

WSL kan makkelijk toegang krijgen tot het Windows bestandssysteem. Het is zo niet nodig om een externe verbinding te maken. Hierdoor kan men eenvoudig bestanden in Windows bewerken en bouwen op Linux.

Er is echter één obstakel bij het werken met de WSL verbinding: WSL werkt alleen op opdrachtregels. Met Visual Studio 16.5 wordt het mogelijk om te bouwen op WSL en een tweede externe Linux systeem in te zetten over SSH. 

Ook om extern te bouwen en debuggen is er een nieuwe optimalisatie. Visual Studio kan bronbestanden slimmer synchroniseren door SFTP samen met rsync hulpprogramma’s te gebruiken. Dit maakt het stukken sneller om te beginnen met debuggen: van meer dan drie minuten naar slechts twee seconden. 

Waarom een betere integratie van Linux?

Uit een case study van EA blijkt dat veel ontwikkelaars gewend zijn om te werken in een Windowsomgeving. Het lastig om hen te verplichten meteen in een Linuxomgeving te werken. Daarom besloot het bedrijf om de code in Windows te schrijven en in Linux uit te voeren. Zo vertelt Ben May, senior software engineer van EA. 

Het beter integreren van Linux is een strategische zet van Microsoft. Bedrijven blijven hierdoor werken met Windows, ondanks de groeiende vraag naar het inzetten van Linux servers. De geüpdate Visual Studio is een kleine stap die het groeiende belang van Linux voor Microsoft laat zien.

Een volledige lijst van de nieuwe Visual Studio vind je hier