Microsoft deelt visie voor dual-screen apps op Windows 10X en Android

Microsoft begint steeds meer details te delen over hoe het bedrijf apps op dual-screen devices als de Surface Duo en Surface Neo voor zich ziet. De softwaregigant onthulde beide apparaten afgelopen oktober. De kleinere Surface Duo zal draaien op Android, terwijl de grotere Surface Neo werkt op Windows 10X. 

Dankzij deze nieuwe details kunnen ontwikkelaars zich klaarmaken voor de nieuwe apparaten. Microsoft maakt het voor developers mogelijk om hun apps te testen en te zien hoe ze op beide apparaten worden weergegeven over beide schermen. 

Volgens Microsoft wordt een app standaard op een enkel scherm weergegeven. Gebruikers van de Surface Duo of Surface Neo kunnen de app ook laten weergeven op beide schermen. 

Mogelijkheden voor dual-screen apps

Naar het idee van Microsoft kunnen app-ontwikkelaars experimenteren met verschillende manieren om beide schermen te gebruiken. De twee schermen kunnen worden gebruikt als een uitgebreid canvas, om twee pagina’s van een document tegelijkertijd te zien, door het tweede scherm als een extra hulpmiddel te gebruiken of door het hoofddeel van een app in het ene scherm te hebben en de details in het tweede.

Microsoft dual-screen app mogelijkheden
Bron: Microsoft

Microsoft stelt voor dat er nieuwe web-standaarden komen voor dual-screen layouts. Het bedrijf werkt aan nieuwe mogelijkheden waarmee webcontent een extra ervaring biedt voor dual-screen apparaten. 

Dit zijn slechts een paar eerste ideeën waar Microsoft zelf mee komt. Naar verwachting zullen de mogelijkheden en ideeën voor dual-screen apps in de komende maanden nog flink uitbreiden, op basis van feedback van developers. 

Opkomst van dual-screen devices

Als aanvulling op de aankondiging, brengt Microsoft een Android emulator uit voor de Surface Duo. Hierdoor kunnen developers alvast beginnen met het testen van mobiele applicaties. Naar verwachting verschijnt de Windows 10X emulator voor de Surface Neo volgende maand. Rond die tijd organiseert Microsoft ook een developer webcast, waar het bedrijf meer bekendmaakt over zijn dual-screen plannen.

Naast Microsoft werken ook andere bedrijven, waaronder Dell, HP, Lenovo en Asus aan Windows 10X dual-screen en vouwbare apparaten. Zo hebben we van Lenovo al de ThinkPad X1 Fold gezien, maar naar verwachting verschijnt er de komende maanden nog meer. Microsoft gaat meer details over de dual-screen plannen bekendmaken tijdens de Build developer conference in mei.