2min

Tags in dit artikel

In een interview met CNET heeft Google-topman Andy Rubin laten weten dat een Googlephone geen potentie heeft. Een toestel uitbrengen, of twee, heeft teveel beperkingen en dat wil Google niet. Daarom is er gekozen voor een mobiel platform, Android dus.

Rubin laat in het interview weten dat een Googlephone geen potentie heeft. Het toestel zal wel verkocht worden, daar twijfelt de topman niet aan, maar het levert beperkingen op. Nu heeft Google een concept in handen dat overal gebruikt kan worden en wat dus veel breder inzetbaar is. Dat levert overigens niet direct inkomsten op, want Android gebruiken kost niks, waardoor het misschien zelfs een verlieslijdend project van Google is.

Google hoopt in de toekomst met Android flink wat marktaandeel in handen te krijgen, dan weet het bedrijf ook waar de consumenten hun telefoon allemaal voor gebruiken. Dan kan Android ook winstgevend worden, stelt Rubin. Hij doelt hiermee voornamelijk op advertentie-inkomsten, die nu nog niet echt geboekt kunnen worden.

De topman geeft eveneens aan dat Google niet perse in de spotlight hoeft te staan. Hij stelt dat andere fabrikanten best de integratie mogen veranderen, bijvoorbeeld met Yahoo!. Hij doelt dan op een Android-toestel dat gebruik maakt van Yahoo!’s diensten. Dat lijkt haaks te staan op wat er nu gebeurd, op beide HTC-toestellen nu uit zijn in Nederland, of aangekondigd zijn, staat op de achterkant ‘With Google’.

Het kleine aantal Android-telefoons dat nu beschikbaar is, twee stuks om precies te zijn, komt door de topman omdat Android pas in november 2008 open-source werd. Daarvoor was het voor fabrikanten bijna onmogelijk om iets te doen met Android. Nu de software open-source is, is het veel makkelijker. De ontwikkeling van een goede Android-telefoon kan eveneens een jaar, tot anderhalf jaar, kunnen duren.