1 min

Tags in dit artikel

,

Minister André Rouvoet van Jeugd & Gezin laat momenteel onderzoeken of het mogelijk is om internetproviders te verplichten om websites die anorexia propageren van een waarschuwing te voorzien.

De bewindsman schreef dit dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Rouvoet wil dat internetproviders verantwoordelijk worden voor de waarschuwingen en tegelijkertijd roept hij ze op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Maastricht is gebleken dat een derde van de bezoekers van de zogenaamde ‘pro-ana-sites’ na het lezen van een automatische waarschuwing niet doorklikt naar de site zelf.

Echte aanhangers van de gevaarlijke eetstoornis zullen zich hier niet door laten afschrikken, denkt Rouvoet, maar hij ziet hoe dan ook genoeg aanleiding om zich te verdiepen in het juridische aspect van de verplichting. In de huidige wetgeving is het niet mogelijk om providers te verplichten waarschuwingsteksten te plaatsen bij dergelijke websites.

De zogenaamde pro-ana-sites worden meestal onderhouden door mensen die zelf een eetprobleem hebben. Via de websites wordt aan de anorexia-patiënten een middel geboden om met elkaar in contact te komen. Daarbij worden dan meestal dieettips uitgewisseld en bijvoorbeeld verteld hoe je ouders het beste kunt misleiden. Sommige websites hanteren al eigen waarschuwingsteksten.

In Nederland lijden naar schatting vijfduizend tot zesduizend mensen aan anorexia nervosa (extreme vermageringszucht). In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van 15 tot 29 jaar.