GitHub lanceert mobiele app en geeft aantal nieuwe functies vrij

GitHub heeft een aantal nieuwe producten aangekondigd, waaronder zijn eerste native mobiele app en een verbeterde notificatie-ervaring. Bovendien breidt het bedrijf zijn sponsorprogramma GitHub Sponsors uit, dat projecten helpt financieren.

Dat alles maakte het Microsoft-bedrijf woensdag bekend tijdens de jaarlijkse GitHub Universe-conferentie in San Francisco. Onder de nieuwe producten zitten ook een aantal tools die ontwikkelaars de afgelopen maanden reeds hebben kunnen testen, aldus TechCrunch.

Ruim 150 nieuwe functies en verbeteringen

“Ontwikkelaars zijn wat ons drijft. We bouwen de tools en de ervaringen om hen te helpen samen te komen om de belangrijkste technologieën ter wereld te creëren en dit te doen op een open platform en ecosysteem”, zegt Shanku Niyogi, Senior Vice-President Product bij GitHub. 

Het afgelopen jaar heeft het bedrijf volgens hem ruim 150 nieuwe functies en verbeteringen geïntroduceerd. GitHub greep de Universe-conferentie aan om die nog eens onder de aandacht te brengen, samen met de introductie van een mobiele app.

Mobiele app

De nieuwe mobiele app is nu beschikbaar als bètaversie voor iOS en wordt binnenkort ook ondersteund voor Android. Naast alle basisfuncties die je van een mobiele app verwacht, biedt de app het soort mobiele gebruikscases die het meest logisch zijn voor een ontwikkelaar die onderweg is. Zo kun je feedback over discussies delen, een paar regels code bekijken en wijzigingen samenvoegen. Het is niet bedoeld als mobiele replica van de volledige GitHub-ervaring.

“De tablet-ervaring is verbeterd, omdat je nu meer ruimte hebt. Je kunt naar de code kijken en je kunt er doorheen navigeren. We ondersteunen enkele van de belangrijkste sneltoetsen die Github.com gebruikt om naar een grotere hoeveelheid inhoud en code te kunnen kijken. Het idee is dus om op schaalgrootte te werken met de mobiele apparaten die je hebt, maar het is ook ontworpen voor de dingen die je waarschijnlijk zult doen, als je je computer niet gebruikt”, aldus Niyogi.

Overigens is het niet de eerste mobiele app die voor GitHub is gebouwd. Eerder ontwikkelde een groep ingenieurs van Instagram de mobiele app genaamd GitHawk. Deze ingenieurs hebben zich onlangs bij GitHub aangesloten om het bedrijf te helpen in zijn inspanningen om de mobiele app van de grond te krijgen.

Notificatie-ervaring

Een tweede belangrijke nieuwe functie is de verbeterde notificatie-ervaring. Het verbeterde systeem heeft nu direct in GitHub zelf filters en een inbox voor meldingen. De huidige set meldingen van GitHub worden door veel gebruikers als overweldigend ervaren. Met behulp van nieuwe filters en regels kunnen ontwikkelaars de meldingen die belangrijk voor hen zijn naar de voorgrond brengen.

Ontwikkelaars kunnen deze filters naar hartenlust zelf aanpassen. Dat is ook waar de nieuwe mobiele ervaring goed past. “Vaak wordt de melding naar je verzonden wanneer je niet achter jouw computer zit. Die melding kan van iemand zijn die om jouw hulp vraagt ​​om iets te deblokkeren. Juist daarom is het vanzelfsprekend dat we denken dat we de GitHub-ervaring moeten uitbreiden buiten de desktop naar een mobiele ervaring”, constateert Kelly Stirman, Vice-President Strategy and Product Management bij GitHub.

GitHub Actions

Verder zijn er nog een aantal nieuwe functies gelanceerd, zoals het instellen van geplande herinneringen voor code in behandeling en het verbeterde zoeken naar code (een beperkte bètaversie).

Bovendien worden GitHub Actions, de workflow-automatisering en CI/CD-oplossing van het bedrijf, evenals GitHub-pakketten, uit bèta genomen en algemeen beschikbaar gemaakt.

Tot slot is er een nieuw pre-releaseprogramma waarmee gebruikers nieuwe functies kunnen uitproberen voordat ze klaar zijn voor een bredere uitrol.