Python wint aan populariteit en flirt met tweede plaats op GitHub

De populaire programmeertaal Python staat op het punt om de tweede meest populaire taal te worden op GitHub. Op het opensource codeplatform van Microsoft overtreft Python op basis van het aantal repository-bijdragers, de sinds 2014 dominerende programmeertaal JavaScript.

Dat blijkt uit het State of the Octoverse-rapport van GitHub voor 2019. Volgens ZDNet mag dit in het 30-jarige bestaan van Python zeker als een mijlpaal worden gezien. De Nederlandse informaticus Guido van Rossum ontwierp de programmeertaal Python in 1989 en ging afgelopen week met pensioen. Tot die tijd was hij in dienst bij Dropbox, dat het merendeel van zijn back-endservices en desktop-app op Python heeft gebouwd.

Dart, Flutter en Rust

Het rapport van GitHub laat nog een aantal andere opmerkelijke aspecten zien, zoals de rangorde van snelstgroeiende talen. Het blijkt dat ook Googles Dart-programmeertaal en Flutter,  waarmee UI’s voor iOS- en Android-apps gebouwd kunnen worden, steeds meer aandacht van ontwikkelaars op GitHub krijgen. Dart was zelfs de snelstgroeiende taal tussen 2018 en 2019, met een groei in gebruik van maar liefst 532 procent, gevolgd door de programmeertaak Rust (Mozilla), die een groei van 235 procent kende.

Ook Microsoft experimenteert met Rust in zijn Windows-codebasis. De reden hiervoor is dat Rust ontworpen is om geheugengerelateerde beveiligingsfouten te verhelpen. Dat is het dominante fouttype in Microsofts software het afgelopen decennium.

Kotlin

In 2018 was Googles Kotlin nog de snelstgroeiende taal op GitHub. Deze programmeertaal leent zich voor het ontwikkelen van Android-apps. Kotlin mag dan nog geen top-10-notering hebben, de taal groeide vorig jaar met 182 procent. Nagenoeg gelijkend aan het door Microsoft ondersteunde TypeScript, die voor het afgelopen jaar een groei van 161 procent laat zien. Steeds meer ontwikkelaars gebruiken TypeScript om baas te blijven over grootschalige JavaScript-apps.

GitHub top 10 snelgroeiende talen, 2018-2019:

  • Dart 532%
  • Rust 235%
  • HCL 213%
  • Kotlin 182%
  • TypeScript 161%
  • PowerShell 154%
  • Apex 154%
  • Python 151%
  • Assembly 149%
  • Go 147%

Machine learning

De stijgende populariteit rondom Python komt voornamelijk voort uit de toenemende interesse in data science en machine learning. Mede om die reden lanceerde. Bovendien is ook de groei van Jupyter Notebooks een indicatie dat data science op GitHub een hoge vlucht neemt. Jupyter Notebooks biedt een omgeving voor het schrijven en uitvoeren van code die Python, R en Julia ondersteunt.

Groeibeperking door handelssancties

De groeivooruitzichten van GitHub worden volgens het rapport beperkt door landen die worden geconfronteerd met de Amerikaanse handelssancties. Zo stelt het rapport dat “Iraanse ontwikkelaars de op één na hoogste groei in opensourceprojecten gecreëerd hebben in openbare repositories.”

GitHub beperkte gezien de huidige handelssancties eerder dit jaar gebruikers van de Krim en Iran, maar stelde toen voor dat gebruikers uit verboden landen GitHub Enterprise Server konden gebruiken. Dat is een betaalde, lokale versie voor het privé hosten van code. Inmiddels is het evenwel illegaal voor GitHub om licenties voor dit product te verkopen aan landen op de zwarte lijst.