Deze vijf vaardigheden bij ontwikkelaars zijn het meest in trek

Software eet de wereld op en de vraag naar ontwikkelaars blijft het aanbod overstijgen. Maar de ene ontwikkelaar is de andere niet. Naar welke programmeervaardigheden is de meeste vraag?

Progress, leverancier van technologieën voor de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties, bracht de vijf programmeervaardigheden in kaart, waar volgens het bedrijf het meeste vraag naar zal zijn in 2020. Sara Faatz, Senior Manager Developer Relations bij Progress, benadrukt evenwel meteen ook dat het beheersen van gewilde technische vaardigheden alleen niet voldoende is om als ontwikkelaar succesvol te zijn.

“Ontwikkelaars moeten daarnaast ook in staat zijn om kritisch te denken. Zij moeten een probleem van alle kanten bekijken en een oplossing vinden op basis van logica, redeneren en creativiteit. Technologie komt en gaat, maar probleemoplossende vaardigheden en logisch denken blijven altijd de basis van applicatieontwikkeling.”

Web development

Oude bekenden .NET en JavaScript blijven onverminderd populair. Er is volgens Progress nog steeds veel vraag naar alle varianten van ASP.NET en een groeiende behoefte aan ASP.NET Core en het relatief nieuwe Blazor. Bij JavaScript zijn Angular en React het populairst.

Mobile development

Mobiel blijft ook in 2020 een belangrijk platform. Het aantal mogelijkheden binnen mobile development is haast oneindig, maar voor cross-platform ontwikkeling is vooral ervaring met Xamarin of PWA (Progressive Web Apps) erg waardevol.

AI en machine learning

De groeiende populariteit van AI en machine learning zorgt logischerwijs voor een sterk groeiende vraag naar ontwikkelaars die ervaring hebben met deze technologieën. Wie zich specialiseert in machine learning, zit gebeiteld voor de komende jaren.

Full-stack development

Full-stack developers zijn manusjes-van-alles. Ze zijn bedreven in het ontwikkelen van de user interface, maar begrijpen ook de business-logica en onderliggende back-end. Nu steeds meer ontwikkelaars zich specialiseren, zijn deze generalisten bijzonder gewild. Ze hoeven geen expert te zijn in alle verschillende technologieën, maar kunnen het overzicht bewaren over de front- en back-end van een project.

UX development

UX-ontwikkelaars (User Experience) kunnen niet alleen websites en applicaties visueel aantrekkelijk maken, maar hebben ook een goed begrip van de functionele behoeften van de eindgebruiker. Ze zorgen ervoor dat interfaces de best mogelijke gebruikerservaring bieden.