Microsofts nieuwe Edge-browser lanceert met Flash om het snel daarna te schrappen

Microsoft heeft meer details vrijgegeven over hoe zijn nieuwe Edge-browser op Chromium met het einde van Flash zal omgaan.

Nadat Adobe in 2017 aankondigde dat het de ontwikkeling van Flash vanaf eind 2020 stopzet, lieten Apple, Google, Microsoft en Mozilla snel weten dat de software vanaf deze datum ook uit hun respectieve browsers verdwijnt. Op dat moment ging het bij Microsoft evenwel over een roadmap voor Internet Explorer en het ‘oude’ Edge.

Sinds eind vorig jaar sleutelt Microsoft aan een nieuwe Edge-browser, die is gebaseerd op de opensource Chromium-engine van Google. In een blogpost deelt Microsoft nu meer details over zijn plannen voor Flash in deze nieuwe browser. Daarbij wordt, niet geheel onverwacht, dezelfde timing als Google gehanteerd.

Standaard uitgeschakeld

“In de volgende versie van Microsoft Edge (gebouwd op Chromium) zullen we Flash binnen dezelfde tijdspanne stopzetten als andere Chromium-gebaseerde browsers”, zegt Colleen Williams, Senior Program Manager van Microsoft Edge. “Flash wordt in eerste instantie uitgeschakeld en de gebruiker moet Flash per site opnieuw inschakelen; Flash wordt eind 2020 volledig uit de browser verwijderd.”

In afwachting tot Flash volledig uit de browser verdwijnt, kunnen IT-beheerders binnen organisaties het gedrag van Flash voor alle systemen beheren via Groepsbeleid.

Edge op Chromium is nog steeds in ontwikkeling en Microsoft heeft nog geen officiële lanceringsdatum aangekondigd. Eind vorige maand werd wel de eerste bètaversie beschikbaar gemaakt, wat doet vermoeden dat een algemene beschikbaarheid nog hooguit enkele maanden van ons af ligt. De Chromium-versie van Edge zal dus lanceren met ondersteuning voor Flash, om het snel daarna weer op te doeken.

Internet Explorer en EdgeHTML

Voor Internet Explorer 11 en de huidige Edge-browser, die is gebouwd op Microsofts eigen EdgeHTML-engine, blijft de huidige situatie behouden tot het definitieve einde van Flash.

“We zijn niet langer van plan om Microsoft Edge (gebouwd op EdgeHTML) of Internet Explorer 11 bij te werken om Flash standaard uit te schakelen. We zijn nog steeds van plan om Flash volledig uit deze browsers te verwijderen tegen december 2020, zoals oorspronkelijk gecommuniceerd”, besluit Williams.

Gerelateerd: Microsoft toont roadmap van Edge Chromium voor bedrijven