Microsofts nieuwe Edge-browser op Chromium is nu in bèta

Microsoft heeft de eerste bètaversie van zijn nieuwe op Chromium gebaseerde Edge-browser beschikbaar gemaakt voor Windows en Mac. Daarmee komt de ontwikkeling van de browser in het laatste stadium voor algemene beschikbaarheid. 

Tot nu toe bood Microsoft enkel nog maar een Canary Channel en Dev Channel aan, met respectievelijk dagelijks en wekelijks nieuwe updates. Het nieuwe Beta Channel wordt elke zes weken geüpdatet en is volgens het bedrijf de meest stabiele versie die momenteel beschikbaar is.

“Met elke 6 weken belangrijke updates, bevat elke release informatie en verbeteringen van onze Dev- en Canary-versies”, klinkt het. Enkele leden van de Techzine-redactie zijn sinds de lancering van de eerste Insider-builds met de ontwikkelaarsveris aan de slag en ook daar was de ervaring tot nu toe al behoorlijk  stabiel voor dagelijks gebruik (op Windows 10).

Microsoft verzamelde de afgelopen maanden naar eigen zeggen meer dan 140.000 berichten met feedback van early adopters, naast een berg telemetriegegevens, om er gerust in te zijn dat de browser stabiel genoeg is voor een breed scala aan systemen. De lancering van de bèta betekent ook dat het moment van algemene beschikbaarheid steeds dichterbij komt, al pint Microsoft zich niet vast op een concrete lanceringsdatum.

Roadmap

We verwachten een officiële release evenwel niet voor het einde van het jaar of begin 2020 ten vroegste. In een post op zijn Tech Community-forum deelt Microsoft een roadmap voor nieuwe functies die in september en oktober aan de Canary-build worden toegevoegd:

  • Optie om automatisch afspelen van video en audio te voorkomen wanneer je een website opent (september)
  • Verbeteringen in de scrollervaring (september)
  • Toevoeging van een favorietenknop aan de werkbalk, voor snellere toegang tot favorieten (september)
  • Aantekeningen maken op pdf-bestanden (oktober)
  • Wanneer je inlogt in de browser, wordt je inlogprofielfoto correct geüpdatet (oktober)
  • Wanneer je meer dan één profiel hebt, worden links en bijlagen beter in het juiste profiel geopend (oktober)
  • Een optie om je eigen foto’s in te stellen als achtergrondafbeelding op de nieuwe tabbladpagina (oktober)
  • Een zoekfunctie in de Microsoft-winkel met browserextensies (oktober)
  • Een bugfix voor gebruikers die de melding ‘Beheerdermodus gedetecteerd’ ontvangen (oktober)
  • ClickOnce-deployment van Windows-applicaties vanaf webpagina’s (oktober)

Het team kijkt verder naar manieren om de prestaties en kwaliteit van de gebruikerservaring verder te verbeteren, en neemt nog enkele functieverzoeken van gebruikers in overweging om aan de browser toe te voegen. Denk daarbij aan de ondersteuning voor thema’s uit de Chrome Web Store of de mogelijkheid om op de browser in te loggen met je Google-account.

Chromium

De nieuwe Edge-browser draait op de opensource Chromium-engine van Google, die ook de motor is achter Chrome en tal van andere alternatieve browsers. Microsoft is het engagement aangegaan om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van Chromium en laat aan TechCrunch weten dat het ondertussen al meer dan 1.000 bijdragen heeft geleverd aan het project.

De overstap naar Chromium betekent dat Microsoft zijn eigen browserengine opgeeft. Volgens het bedrijf had het geen zin meer om te blijven investeren in een engine die maar door een klein aandeel surfers wordt gebruikt. Edge heeft volgens de laatste cijfers van NetMarketShare een marktaandeel van 4,83 procent op pc’s.

De aansluiting bij Chromium moet zich vertalen in een betere webcompatibiliteit voor zijn gebruikers en minder fragmentatie van het web voor ontwikkelaars. De beslissing werd over het algemeen op gejuich onthaald, maar niet bij Mozilla. De maker van de Firefox-browser vreest dat Microsoft op deze manier Google nog meer controle over het internet geeft.

Gerelateerd: Aan de slag met Edge op Chromium: Microsoft-sausje