Google Chrome 76 beschikbaar met strengere Incognito-modus

Google stelt vanaf vandaag Chrome 76 beschikbaar voor iedereen. De update brengt geen visuele vernieuwingen, maar onder de motorkap verandert er heel wat. Flash wordt opnieuw iets verder over de afgrond geduwd en Incognito Mode is voortaan veel strenger.

Google steekt het mes dieper in het hart van Flash dat vanaf eind 2020 niet meer wordt ondersteund. Chrome 76 onthoudt voortaan niet meer wanneer je manueel flash inschakelt voor een specifieke website. Wie meermaals dezelfde Flash-website bezoekt, moet voortaan telkens manueel Flash inschakelen.

Sinds Chrome 55 (december 2016) worden Flash-onderdelen niet meer automatisch geopend en is er manuele interactie nodig.

Privacy via Incognito

Websites kunnen in Chrome 76 niet meer detecteren of een Chrome-gebruiker incognito surft. Sommige sites die bijvoorbeeld gebruik maken van een eenvoudige betaalmuur, willen niet dat bezoekers die omzeilen door de website in kwestie incognito te bezoeken. Detectie is mogelijk door de FileSystem-API aan te spreken. Die is onbeschikbaar in incognitomodus en verraad zo het gebruik ervan.

Google benadrukt dat websites die dit systeem misbruiken de privacy van hun gebruikers moeten respecteren in elke reactie die ze overwegen na het dichttimmeren van deze loophole.

Tot slot kunnen websites voortaan dankzij CSS-code automatisch detecteren of het besturingssysteem een donker of licht thema draait. Wie twee verschillende lay-outs heeft, krijgt automatisch het juiste te zien. De functie werkt zowel op macOS als Windows 10.

De volledige lijst met veiligheidsupdates kan je hier nalezen. Wie graag de opensource Chromium browseraanpassingen doorneemt, kan hier terecht. Die laatste is belangrijk voor andere browsers zoals Brave of de nieuwe Edge (bèta-versie).

Gerelateerd: Google timmert incognito-modus Chrome dicht