1 min

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft haar 45e jubileum gisteren ingeluid met een wereldwijde campagne om de censuur te bestrijden die sommige landen toepassen op het internet.

Amnesty vind de online censuur een nieuwe vorm van vrijdheidsbedreiging, die volgens de organisatie voornamelijk toegepast wordt in het gebied rond de landen China, Tunesië, Vietnam, Iran, Israël en de Maladiven. In die landen en de gebieden eromheen worden volgens Amnesty internetcafés gesloten, computers in beslag genomen, chatrooms in de gaten gehouden en blogs verwijderd.

"Het internet is een gigantisch en krachtig middel. Wij zien dat overheden het internet censureren of mensen opsluiten die op het internet discussiëren over democratie en vrijheid", aldus Kate Allen van Amnesty International. Hij vervolgt: "ik roep overheden op om de restricties op vrijheid van meningsuiting op te heffen en ik roep bedrijven op om hen daarbij te helpen."

Met bedrijven doelt Allen voornamelijk op internetproviders en zoekmachines die de laatste tijd in opspraak zijn geraakt. Zo zou Yahoo de Chinese overheid hebben voorzien van informatie over een dissident en Google blokkeert op verzoek van diezelfde overheid bepaalde zoekwoorden in de Chinese versie van haar zoekmachine.

Mensen die meer over de campagne willen weten, of deze campagne willen ondersteunen door het tekenen van een petitie, kunnen terecht op de internetsite Irrepressible.info.