‘Python kan koppositie C en Java overnemen binnen drie tot vier jaar’

Openbron programmeertaal Python is vandaag al een van de meest populaire talen onder ontwikkelaars. Het staat op de derde plaats in de Tiobe-index en stijgt het sterkst van allemaal vergeleken met vorig jaar. Tiobe verwacht dat Python de koppositie verovert binnen drie tot vier jaar.

Vandaag werkt 15 procent van de ontwikkelaars met Java, gevolgd door C met 13,3 procent. Python staat op 8,5 procent als derde in de lijst en steekt hiermee C++ voorbij vergeleken met vorig jaar. Python heeft het afgelopen jaar flink marktaandeel veroverd met een stijging van 2,77 procentpunt.

 

 

Volgens Tiobe groeit Python sterk door de groei in software engineering en de bruikbaarheid en flexibiliteit van de taal vergeleken met Java en C. Het onderzoeksbureau toont de jaarlijkse index op basis van queries in zoekmachines.

Belangrijkste reden

“Software engineering groeit heel sterk, wat veel nieuwkomers aantrekt. Java is te uitgebreid voor beginners. Om een eenvoudig programma zoals ‘Hello World’ te draaien en begrijpen in Java moet je al kennis hebben van classes, statische methodes en packages”, rapporteert Tiobe.

“In C is dit ietwat eenvoudiger, maar daarna word je met de neus op de feiten gedrukt wat betreft memory management. In Python vereist dit maar één regel code.”

Een ander teken aan de wand dat Python aan populariteit groeit is de Visual Studio Code-marktplaats van Microsoft waar de Python-extensie met voorsprong de hoogst genoteerde is met 9 miljoen installaties. In april waren dat er nog 8 miljoen.

Gerelateerd: Java, Javascript, Python of C: welke moet je kiezen?