GitHub introduceert betalende optie om favoriete bijdragen te sponsoren

GitHub lanceert vandaag Sponsors, een nieuwe tool waarmee je financiële ondersteuning kan geven aan opensource-ontwikkelaars. Die kunnen kiezen om een ‘Sponsor me’-knop toe te voegen aan hun GitHub repositories. De optie komt bovenop andere varianten zoals Patreon of Beerpay.

GitHub wil vooral de opportuniteiten vergroten om deel te nemen en te bouwen aan opensource-projecten. Sponsors wordt niet door iedereen gesmaakt omdat een bepaalde groep ontwikkelaars geen financiële compensatie willen. Het zou ontwikkelaars kunnen beïnvloeden waar ze aan moeten werken.

Ergens schuilt daar wel waarheid in, omdat opensource-ontwikkelaars zich misschien meer zullen toespitsen op projecten waar meer financiële voordelen aan vast hangen. De esoterische projecten die interessant en uitdagend zijn, genieten potentieel niet hetzelfde financiële voordeel.

Sponsors

Het programma is enkel beschikbaar voor opensource-medewerkers. In het eerste jaar van het project zal GitHub (en bijgevolg Microsoft) het gesponsorde bedrag verdubbelen tot 5.000 dollar. Het zal ook geen kosten rekenen in het eerste jaar. Welk percentage GitHub daarna wil nemen, is nog niet bekend.

Niet alleen ontwikkelaars hebben baat bij sponsorbijdragen. Het gaat om alles rond opensource, inclusief mentors, projectbeheerders of diegene die documentatie voorziet. De enige vereiste is een GitHub-profiel. Vandaag bestaat er al Beerpay dat nauw is geïntegreerd in GitHub.

Samen met de aankondiging van Sponsors lanceert GitHub een reeks van nieuwe security functies. Het heeft vandaag Dependabot overgekocht om zeker te zijn dat projecten de meest recente library gebruiken. GitHub Enterprise krijgt verbeterde audit-functies en zijn nu breed beschikbaar. Maintainers krijgen vanaf nu ook beta-toegang tot een privéplaats in GitHub om potentiële veiligheidsrisico’s te bespreken. Zo hoeven ze dat niet in een publieke chat te doen waar potentiële hackers op de loer zitten.

Gerelateerd: ‘Wat als alle opensource-paden naar Microsoft leiden?’