Zuid-Koreaanse overheid kiest Linux boven Windows

De Zuid-Koreaanse overheid is van plan zijn Windows-systemen over te zetten naar een Linux-distributie.

Microsofts besluit om eind januari 2020 de ondersteuning voor Windows 7 te beëindigen, dwingt gebruikers over te stappen naar Windows 10 of een alternatief te zoeken. Zuid-Korea lijkt voor de laatste optie te kiezen, aldus The Korea Herald.

Het overstappen naar een Linux-alternatief zou de Zuid-Koreaanse overheid helpen bij het verlagen van de kosten voor onderhoud van zijn systemen. Bovendien vermindert het de afhankelijkheid van een bepaald besturingssysteem.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid van Zuid-Korea test eerst uitvoerig het alternatief, alvorens officieel de overstap te maken van Windows naar Linux. “Er wordt getest of het systeem op privé-netwerkapparaten kan draaien, zonder veiligheidsrisico’s. Ook wordt er gekeken naar compatibiliteit tussen bestaande websites en software, die zijn gebouwd om te draaien op Windows”, aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse overheid.

655 miljoen dollar

Mocht de overheid ervoor kiezen over te stappen op Linux, kost dat het land ongeveer 655 miljoen dollar. Tot nu toe zijn andere details over dit project vrij schaars. Zo is nog niet bekend welke Linux-distributies Zuid-Korea gaat testen of wanneer de overheid het transformatieproject wil uitvoeren. Ook zijn er nog geen details bekend wat de overheid van plan is, als een overstap op Linux onbetaalbaar blijkt.

Microsoft gaf afgelopen januari aan Windows 7 nog maar een jaar te ondersteunen, twee maanden later gevolgd door het massaal informeren van Windows 7-gebruikers. Inmiddels is het tien jaar geleden dat Windows 7 werd uitgebracht en bijna vijf jaar sinds de reguliere ondersteuning ervan is geëindigd. Dus er is voldoende tijd geweest voor organisaties en overheden om deze verschuiving te plannen.

Mijlpaal

Veel gebruikers hebben de overstap al gemaakt naar Windows 10. Afgelopen maart berichtte Microsoft nog de mijlpaal van 800 miljoen actieve toestellen waarop Windows 10 is geïnstalleerd te hebben overschreden.

Gerelateerd: Windows 7 start met meldingen rond deadline ondersteuning