Google Portals is een nieuwe manier om naadloos door het web te navigeren

Google heeft een nieuwe technologie genaamd Portals gelanceerd. Die biedt een nieuwe manier van laden en navigeren door webpagina’s. Het moet zorgen voor betere overgangen tussen pagina’s en de navigatie op webpagina’s van mobiele apparaten verbeteren. Dit maakte Google woensdag bekend tijdens ontwikkelaarsconferentie I/O 2019 in het Amerikaanse Mountain View.

Portals werkt met behulp van een nieuwe HTML-tag genaamd <portal>. Deze tag werkt op dezelfde manier als klassieke <iframe>-tags, waarmee webontwikkelaars externe inhoud op hun pagina’s kunnen insluiten. Het verschil tussen een portal en een iframe-tag is dat de nieuwe Portals-technologie van Google een upgrade is van iframes. 

Navigeren

Portals stelt gebruikers in staat te navigeren in de inhoud die ze insluiten, iets dat iframes om veiligheidsredenen niet toelaten. Bovendien is Portals ook in staat om de adresbalk te overschrijven. Dit betekent dat het kan worden gebruikt als navigatiesysteem, bovenop het presenteren van content, waar iframes klassiek voor worden gebruikt.

Als het van Google afhangt, neemt de nieuwe Portals-technologie het internet over. Het zou een nieuwe manier kunnen worden om tussen websites te navigeren in plaats van hyperlinks. Google illustreert met een voorbeeld. Als een gebruiker een nieuwssite bezoekt en het einde van een artikel heeft bereikt, kunnen gerelateerde koppelingen naar andere verhalen worden ingesloten als portals. Hier kan de gebruiker dan vervolgens op klikken en naadloos overschakelen naar een nieuwe pagina.

Vooraf laden content

Het voordeel van het gebruik van Portals in tegenstelling tot klassieke links, is volgens Google dat de inhoud in Portals vooraf kan worden geladen. Dit gebeurt terwijl de gebruiker door een pagina scrolt zodat de pagina zonder enige laadtijd opent wanneer de gebruiker doorklikt.

Het lijkt erop dat Google-technici hun inspiratie hebben gehaald uit de navigatie van apps en de snelle manier waarop tussen schermen kan worden gewisseld binnen applicaties. Portals imiteert dat gedrag via HTML-, JavaScript- en CSS-code.

Daarnaast biedt Portals nog meer mogelijkheden. Zo zou de nieuwe technologie weleens de standaardtechnologie kunnen worden voor het insluiten van inhoud, als vervanging van iframes. Met Portals kan een gebruiker ingesloten content bekijken, beluisteren en vervolgens naadloos overschakelen naar de oorspronkelijke pagina. Daar kunnen gebruikers vervolgens weer opmerkingen achterlaten of andere media openen.

Portals wordt voor nu ondersteund in de nieuwste versie van Chrome Canary voor Android, macOS, Windows, Linux en Chrome OS. Om dit in te schakelen, moeten gebruikers de Chrome-vlag Portals inschakelen door te gaan naar: chrome://flags/#enable-portals. Een demo-versie vind je hier.

Ontdek al het nieuws vanop Google I/O 2019