Microsoft lanceert nieuwe versie Python-extensie voor Visual Studio code

Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn populaire Python-extensie voor Visual Studio (VS)-code uitgebracht. In de nieuwe versie zijn volgens de softwareleverancier 84 issues opgelost. Bovendien is de versie voorzien van een zogeheten Variable Explore en is er een Data Viewer aan het Python Interactive-venster toegvoegd.

De toegevoegde functies zouden ontwikkelaars en data scientists in staat stellen om variabelen in hun apps te bekijken, inspecteren en filteren. Iets waar de community volgens Microsoft zelf om zou hebben gevraagd.

Ruim acht miljoen gebruikers

Microsoft beweert dat de Python-extensie inmiddels zo’n 41 miljoen keer is gedownload en ruim acht miljoen keer is geïnstalleerd. Een forse stijging met de zes miljoen installaties een jaar geleden. ESLint, C / C ++ en Debugger voor Chrome, die na de Python-extensie voor VS-code als meest populair kunnen worden bestempeld, zouden volgens ZDnet minder dan 20 miljoen downloads kennen.

Terwijl Python de meest populaire programmeertaal is onder data scientists en voor machine-learning-toepassingen, begint VS-code aan populariteit te winnen bij ontwikkelaars. VS-code kan worden gezien als de lichtgewicht code-editor van Microsoft, die werkt op Windows, macOS en Linux.

Microsoft gaf de code in 2016 vrij, waarna er meteen al 500.000 ontwikkelaars gebruik van maakten. Tegen 2017 kende VS-code al zo’n 2,6 miljoen gebruikers. Iets wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 160 procent. Microsoft’s chief marketing officer Chris Capossela beweerde eind vorig jaar nog aan ZDnet dat de meerderheid van Google-ontwikkelaars de code zouden gebruiken.

Python Interactive

Naast het oplossen van 84 issues uit de voorgaande versie, zijn er ook verbeteringen aangebracht voor de Python Language Server. Daarnaast zouden ook de processen voor het configureren van de debugger zijn verbeterd.

In het Python Interactive-venster bevindt zich een nieuw gedeelte voor uitbreidbare variabelen bij het uitvoeren van code in Jupyter-codecellen. Deze zou de lijst met variabelen in de huidige sessie tonen en automatisch meer variabelen weergeven, terwijl ze in code worden gebruikt. Door op de kolomkop te klikken kunnen gebruikers de variabelen in de tabel sorteren. Dubbelklikken op een rij zou het weer mogelijk maken om alle gegevens achter een individuele variabele te bekijken. Microsoft merkt op dat voor de nieuwe Data Viewer Pandas data analysis Python package 0.20 of hoger vereist is.

De bijgewerkte Python-extensie kan worden gedownload vanuit Microsoft’s Visual Studio Code (VS Code) -marktplaats.

 

Lees ook: Microsoft Visual Studio Code krijgt officiële Snapversie voor Linux