2min

Tags in dit artikel

, ,

De verkoop van mobiele telefoons is in het eerste kwartaal verrassend sterk gestegen. Er gingen over de hele wereld 112,7 miljoen stuks over de toonbank, 18 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner in een nieuw rapport. Volgens onderzoeker Bryan Prohm hebben de fabrikanten de sterke afzetgroei vooral te danken aan een forse vervangingsvraag. In alle werelddelen was sprake van sterke groei. Gelet op de cijfers over het eerste kwartaal is een groei van minstens 10 procent over het hele jaar haalbaar, aldus Prohm. Zijn collega Ben Wood van de Europese Gartner-vestiging verwacht dit jaar een ‘explosie’ in het aanbod van mobieltjes met kleurenscherm en digitale camera. Multimediaberichten, ook wel ‘wegwerpfotografie’ genoemd, zullen volgens Gartner het fundament vormen van de reclamecampagnes van mobiele operators.

Marktleider Nokia zag zijn marktaandeel licht toenemen van 34,2 tot 35 procent. De Finse fabrikant verkocht 39,48 miljoen mobieltjes, bijna 21 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel van Motorola daalde van 17,6 naar 14,7 procent. Het Koreaanse Samsung zet zijn opmars voort en laat nu 10,5 procent (was 9,3) noteren. Gartner verwacht dat Motorola en Samsung de rest van dit jaar om de tweede positie zullen strijden.

Siemens en SonyEricsson daarentegen moesten marktaandeel prijsgeven. Het Duitse concern ging van 8,5 naar 7,6 procent terwijl de Japans-Zweedse joint venture van 6,3 naar 4,8 procent daalde. De overige fabrikanten wisten hun gezamenlijke marktaandeel van 24 tot 27,3 procent op te vijzelen. LG uit Zuid-Korea bedreigt volgens Gartner de vijfde plaats van SonyEricsson.