Canonical lost Ubuntu 19.04 Disco Dingo met nieuwe Linux 5.0-kernel

Canonical heeft een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht. De nieuwste versie 19.04 van de Linux-distributie draagt de naam Disco Dingo. Ook de serverversie kreeg een update en wordt voorzien van de nieuwste cloud- en containertools.

Voor gebruikers die de voorgaande versie Ubuntu 18.04 in productie draaien, is het wellicht raadzaam hier niet van af te stappen, vanwege de langeterijmijnondersteuning van tien jaar. Dat neemt niet weg dat er heel wat aanlokkelijke nieuwigheden in versie 19.04 zitten.

Disco Dingo draait bovenop de Linux 5.0-kernel. Hoewel deze kernel geen dramatische veranderingen bevat, introduceert de nieuwe versie toch een aantal behoorlijke updates. Zo is er onder meer ondersteuning voor AMD Radeon RX Vega M-gpu’s en Intel Cannonlake-graphics. Bovendien is ondersteuning voor USB 3.2 en Type-C voorzien, en is er sprake zijn van verbeteringen op het gebied van stroombesparing.

GNOME 3.32

Ook wordt de nieuwe versie geleverd met een gloednieuwe GNOME 3.32-desktop. Er is sprake van een vernieuwde look met nieuwe app-pictogrammen en levendigere kleuren. Verder is ook het standaard bureaublad aangepakt, waardoor deze nu een consistentere uitstraling heeft. Bovendien heeft het standaard Yaru-thema van Ubuntu, dat voor het eerst verscheen in Ubuntu 18.10, nu meer ondersteuning met toepassingen van derden.

Een andere visuele aanpassing is fractional scaling voor HiDPI-schermen, dat beschikbaar is voor zowel de X-org- als Wayland-vensterbeheerder. Deze functie maakt het lezen van lettertypen op HD-schermen veel gemakkelijker, vooral in de terminal.

Voor pc’s die zijn voorzien van een Nvidia GPU, installeert Ubuntu 19.04 nu automatisch het stuurprogramma van Nvidia dat het meest geschikt. Maar zelfs zonder die stuurprogramma’s is GNOME volgens ZDNet nu sneller dan in voorgaande versies. De desktop wordt ook geleverd met het gebruikelijke assortiment van de nieuwste desktopprogramma’s. Deze omvatten: Firefox 66.0, Thunderbird 60.6 en LibreOffice 6.2.2.

Server en cloud

De echte verbeteringen zitten evenwel in Ubuntu voor server en cloud. Zo biedt Ubuntu 19.04 onder meer ondersteuning voor de net vrijgegeven OpenStack Stein Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-cloud en Kubernetes 1.14 containerorkestratie. Canonical levert verder ook een geoptimaliseerde Ubuntu Server 19.04 én Minimal Ubuntu 19.04-images op alle grote publieke clouds.

Programmeertalen

Ubuntu 19.04 is voorzien van de allernieuwste talen en tools, waaronder glibc 2.29, OpenJDK 11, boost 1.67, rustc 1.31 en bijgewerkte GCC 8.3, optionele GCC 9, standaard Python 3.7.3, ruby 2.5.5, php 7.2.15, perl 5.28.1 en golang 1.10.4 . Op de POWER-, AArch64 POWER- en AArch64-toolchains kan je nu cross-compileren voor ARM-, S390X- en RISCV64-doelen.

Verder is het mogelijk om meerdere instanties van een programma te installeren. Iets wat een uitkomst kan bieden voor bijvoorbeeld CI/CD, testen of gefaseerde implementaties. Snap epochs bepalen wanneer en hoe datamigratie tussen belangrijke versie-upgrades plaatsvindt. Voor Ubuntu-desktops die draaien op VMware WorkStation, installeert Ubuntu nu automatisch het pakket open-vm-tools voor verbeterde integratie.