Programmeertaal Clojure levert het hoogste salaris op

Kennis van de programmeertalen Scala, Clojure en Go leveren ontwikkelaars in de VS jaarsalarissen op tot wel 143.000 dollar. Een groot verschil met de rest van de wereld, waar Clojure met zo’n 90.000 dollar de best betaalde programmeertaal is. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van Stack Overflow gehouden onder 90.000 ontwikkelaars. 

Het onderzoeksrapport richt zich volgens ZDnet op de meest populaire programmeertalen en de daaraan verbonden salarissen. Opvallend genoeg leveren de meest geliefde talen niet per direct het beste salaris op. Volgens het onderzoek werken ontwikkelaars het liefst met de veelal jonge programmeertalen Rust, Python, TypeScript, Kotlin, WebAssembly, Swift, Clojure, Elixir en Go, alle tussen de vijf en tien jaar oud. De net zo geliefde Microsoft’s C#, ruim twintig jaar geleden ontwikkeld, is in deze een uitzondering.

VS uitschieter

Naast Clojure, behoren ook F# , Go, Scala, Elixr, Ruby, WebAssemnbly, Rust en Erlang wereldwijd tot de best verdienende programmeertalen. Ontwikkelaars die met een van deze talen hun geld verdienen, krijgen een gemiddeld jaarsalaris van 70.000 dollar. Wederom een groot verschil met de VS, waar kennis van talen als HTML/CSS en C# jaarlijkse het minste opleveren, gemiddeld zo’n 105.000 dollar.

Als ontwikkelaar verdien je in de VS tussen de 120.000 en 143.000, als je een baan hebt gericht op de programmeertalen Scala, Clojure, Go, Erlang, Objective-C, WebAssembly, Kotlin, Rust, F#, Elixir, Ruby, C, C++ en Swift. Kennis van de talen Bash/Shell/PowerShell, Java, Python, Asssembly, TypeScript, Dart, JavaScript, SQL en R. zijn in de VS goed voor een jaarinkomen tussen de 108.000 en 118.000 dollar.

 

Bron: Stack Overflow / Links de wereldwijde lonen, rechts die van de VS.

Webontwikkelaars

Voor wat betreft webontwikkelaars zijn volgens het onderzoek Microsoft’s Visual Studio Code en Visual Studio de meest populaire ontwikkelomgevingen. Meer dan de helft van de mobile ontwikkelaars gebruiken Android Studio van Google en eenzelfde aantal laat weten te werken met Visual Studio Code. Daarnaast geeft een derde van de ondervraagde webontwikkelaars de voorkeur aan Xcode van Apple.

Van de 90.000 respondenten blijkt slechts 10 procent vrouw te zijn, in de VS gaat het om 11 procent. Tesla en SpaceX-baas Elon Musk wordt door 30 procent van de respondenten gezien als meest invloedrijke persoon in 2019, gevolgd door Jeff Bezos, CEO van Amazon (7 procent).  Slechts 4 procent ziet Microsoft CEO Satya Nadella als kanshebber en 2,2 procent zet in op Donald Trump. De enige vrouw die wordt benoemd is Lisa Su, CEO van AMD. Slechts 0,2 procent van de respondenten gelooft dat zij op het gebied van technologie het verschil gaat maken in 2019.

Gerelateerd: Microsoft Visual Studio 2019 krijgt AI