1 min

Tags in dit artikel

Professor Hans Moravec van de Carnegie Mellon universiteit in de VS heeft een nieuw optisch systeem bedacht, bedoeld om robots hun omgeving te laten ‘zien’. De nieuwe ogen voor de robot bestaan uit twee camera’s, aangevuld met een 3D-model. Dat laatste bevindt zich in een computersysteem en het wordt gevuld met de informatie die door de camera’s wordt waargenomen.

Het werken met een 3D-representatie heeft het voordeel dat de robot een beter beeld krijgt van zijn omgeving. Bij een traditioneel zichtsysteem komt een robot in de problemen wanneer een van zijn ogen wordt afgedekt, bijvoorbeeld omdat het apparaat half achter een obstakel staat.

Bij het door Moravec ontwikkelde systeem kan de robot aan de hand van de informatie in het 3D-model van de omgeving toch verder navigeren. Moravec maakt gebruik van statistische technieken om de informatie van de beide camara’s om te rekenen naar data voor het 3D-model. Moravec is al zo’n dertig jaar bezig met de ontwikkeling van zichtsystemen voor autonoom opererende robots.