Microsoft Visual Studio 2019 krijgt AI

Microsoft heeft Visual Studio 2019 vrijgegeven voor zowel Windows als Mac-gebruikers. De nieuwste versie van Visual Studio is onder meer voorzien van een door artificiële intelligentie (AI-) geassisteerde code-aanvulling met Visual Studio IntelliCode en de real-time samenwerkingstool Visual Studio Live Share.

De softwarereus lanceerde de nieuwste versie gisteren tijdens een virtueel evenement. Het integrated development environment (IDE) softwareprogramma biedt ontwikkelingstools om computerprogramma’s in diverse programmeertalen te ontwikkelen. Visual Studio 2019 is de opvolger van de meest populaire versie ooit, Visual Studio 2017. Het toont verbeteringen over de hele linie. 

Visual Studio IntelliCode

Zo gebruikt Visual Studio IntelliCode AI om intelligente suggesties te bieden, die de kwaliteit van de code en de productiviteit verbeteren. Deze tool is nu voorzien van aangepaste modellen en uitgebreide taalondersteuning, die de AI-enhanced IntelliSense zouden verbeteren. Ontwikkelaars zouden hierdoor gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen op basis van de patronen en bibliotheken die in hun code worden gebruikt. Dit gebeurt bovenop de analyse die is gemaakt met duizenden open source repo’s.

Visual Studio Live Share zou ontwikkelaars in realtime laten samenwerken met teamleden, die weer rechtstreeks kunnen bewerken en debuggen vanuit Visual Studio en Visual Studio Code. Dat is inclusief het delen van bureaublad-apps, source control diffs en code commenting. Microsoft zou op basis van feedback extra functies hebben toegevoegd, zoals de read-only modus en ondersteuning voor extra talen als C ++ en Python. Bovendien is het nu ook mogelijk om sessies te debuggen. Live Share kan worden gebruikt in onder meer pair-programmering, codebeoordelingen, het geven van lezingen, het presenteren aan studenten en collega’s of mob-programmering tijdens hackathons.

Git-repositories

Naast Visual Studio IntelliCode AI en Visual Studio Live Share is Visual Studio 2019 voorzien van nog meer opgepoetste functies. Zo zorgt een nieuw startvenster ervoor dat ontwikkelaars sneller bij hun code komen. Dat zou het eenvoudiger maken om bestaande projecten of mappen te openen en Git-repositories te clonen, inclusief lokale repos, Git-repos op GitHub en Azure Repos. De nieuwste versie van Visual Studio verbetert ook de code-onderhoudbaarheid en consistentie-ervaringen met nieuwe refactoring-mogelijkheden. Denk hierbij dan aan het wijzigen van for-loops naar LINQ-query’s en het converteren van tuples (een functie om data op te slaan in python) naar named-structs. Bovendien is er ook een nieuwe document-gezondheidsindicator en code-opschoningsfunctionaliteit toegevoegd.

Daarnaast zijn ook het sjabloonkeuzescherm en de codeerruimte verbeterd, is er een nieuwe zoekervaring toegevoegd en zijn er meer mogelijkheden om te refactoren. Wat staat voor het herstructureren van de broncode van een computerprogramma met als doel de leesbaarheid en onderhoudbaarheid te verbeteren of het stuk code te vereenvoudigen.

Debuggen

Het debuggen gebeurt in de nieuwe versie op een slimmere manier, door verbeterde prestaties en toegevoegde zoekmogelijkheden in Autos, Locals en Watch. Verbeteringen van de Snapshot Debugger zouden zich richten op Azure Kubernetes Service (AKS) en Virtual Machine Scale Sets (VMSS), en ook zou er sprake zijn van betere prestaties bij het debuggen van grote C ++ -projecten.

Ook de gebruikersinterface van Visual Studio en UX hebben een opfrisbeurt gekregen. Zo is er een nieuw productpictogram, een helder blauw thema en een compactere titel- en menubalk. De Quick Launch box is vervangen door een nieuwe zoekervaring. 

Compatibiliteit

Alle nieuwe toepassingen zouden compatibel zijn met bestaande projecten, van platformonafhankelijke C ++ -toepassingen tot .NET mobiele apps voor Android en iOS (geschreven met behulp van Xamarin) tot cloud-native applicaties met Azure-services.  Visual Studio-ontwikkelaars krijgen nu IntelliCode voor XAML- en C ++-code, naast C #. Visual Studio Code-ontwikkelaars kunnen IntelliCode gebruiken bij het ontwikkelen van JavaScript, TypeScript, Python en Java.

 

Gerelateerd: Microsoft lanceert Visual Studio 2019 begin april