Chrome maakt het moeilijker voor websites om je te bespioneren

Google werkt aan een nieuwe functie voor Chrome om de toegang van websites tot bewegings- en lichtsensors op je laptop of smartphone te blokkeren. Sommige websites durven data van deze sensoren te verzamelen om meer te leren over hun bezoekers.

Elke laptop, smartphone of tablet is vandaag uitgerust met allerlei sensoren, zoals een gyroscoop, accelerometer en lichtsensoren. Websites kunnen die sensoren in principe via api’s aanspreken om data te verzamelen over welk toestel je gebruikt, wanneer je het gebruikt en hoe je het gebruikt.

Chrome-gebruikers die deze toegang liever in de kiem smoren, hebben geluk. Google werkt aan een nieuwe functie om de toegang tot deze sensoren per website te blokkeren. Wanneer je op een webpagina terechtkomt die toegang vraagt tot deze sensoren, krijg je een waarschuwing met de keuze om dat al dan niet toe te laten.

De nieuwe privacyfunctie duikt op in de recentste Canary-build, ofwel de ontwikkelaarsversie van Chrome, voor desktop en Android. De instelling is toegankelijk via chrome://settings/content/sensors. MSPowerUser meldt dat de functionaliteit naar het brede publiek uitrolt als onderdeel van Chrome 75, dat binnen enkele maanden verschijnt.