Microsoft brengt exclusieve Edge-beveiliging naar Chrome en Firefox

Microsoft breidt de Windows Defender Application Guard uit naar meer browsers via een extensie voor Chrome en Firefox. Edge blijft wel noodzakelijk voor een goede werking.

Windows Defender Application Guard (WDAG) is een exclusieve beveiligingsfunctie in Edge, die gebruikers beschermt door niet-vertrouwde webpagina’s in een virtuele containeromgeving te openen. Al het verkeer wordt dan geïsoleerd. Zo krijgt een eventuele aanvaller geen toegang tot de rest van het systeem, of bij uitbreiding het bedrijfsnetwerk.

Microsoft heeft nu een extensie ontwikkeld voor Chrome en Firefox die de functionaliteit van WDAG ook aan deze browsers toevoegt. Daarvoor wordt wel nog altijd beroep gedaan op Edge om niet-vertrouwde webpagina’s te openen.

Als een url niet gewhitelist staat, wordt de pagina in een geïsoleerde Edge-sessie geopend, in plaats van Firefox of Chrome. Elke link waar een gebruiker vervolgens op klikt die wel vertrouwd is, opent opnieuw in de oorspronkelijke browser.

De functie is momenteel nog in bèta en alleen beschikbaar voor Windows Insiders. Wie WDAG wil gebruiken moet zowel de Windows Defender-app uit de Microsoft Store als de browserspecifieke extensie installeren.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de extensie breder wordt uitgerold. Het is ook nog onduidelijk of de werking van de extensie alvast op Chrome van gedrag zal wijzigen wanneer Microsoft zijn vernieuwde op Chromium gebaseerde Edge-browser lanceert.