Google lanceert Chrome-extensie om gelekte wachtwoorden te controleren

Google heeft gisteren op Safer Internet Day een Chrome-extensie gelanceerd waarmee je handig kan nakijken of je gebruikersnaam en/of wachtwoord online gelekt zijn. Wanneer je een login en wachtwoord voor een account invult, waarschuwt Google of het gevaarlijk is of niet.

Password Checkup is een online extensie die je vandaag kan toevoegen in Google Chrome. Elke keer wanneer je ergens een login en wachtwoord invult, kijkt Google in een database van vier miljard gegevens of jouw gegevens gelekt zijn.

De uitgebreide database werd door Google engineers verzameld doorheen de jaren telkens wanneer er een groot datalek beschikbaar kwam.

Wanneer de specifieke combinatie van login en wachtwoord bekend is, krijg je van de extensie een melding dat je gegevens onveilig zijn. Je wachtwoord aanpassen is dan de meest eenvoudige oplossing.

Privacy

Volgens Google verzamelt de extensie geen gegevens en werd alles met privacy in het achterhoofd ontwikkeld. De tool werd samen met cryptografie-experts ontwikkeld op Stanford University om zeker te zijn dat de zoekgigant nooit login- en wachtwoordgegevens verzamelt en dat het veilig werkt.

Mozilla heeft al een gelijkaardige functie uitgerold onder de noemer Firefox Monitor, maar de twee diensten verschillen in functionaliteit. Firefox toont enkel een waarschuwing wanneer een bepaalde website de afgelopen 12 maanden werd gehackt. Het kijkt niet naar de inloggegevens die je invult.

Google kijkt altijd naar zowel je login als wachtwoord. Wanneer je bijvoorbeeld een eenvoudig wachtwoord gebruikt, wordt dat niet automatisch gemeld zolang de combinatie met je login niet gelekt is.

 

Gerelateerd: Firefox meldt het nu als je een gehackte website bezoekt