Microsoft stopt ondersteuning Internet Explorer 10 in 2020

Microsoft adviseert gebruikers van de verouderde browser Internet Explorer 10 om dit jaar te upgraden naar Internet Explorer 11. Vanaf januari 2020 wordt de ondersteuning voor IE10 stopgezet.

Microsoft kondigt het nieuws aan in een blogpost. Internet Explorer 10 was de standaarbrowser in Windows 8 en Windows Server 2012. Hij werd vervangen door Internet Explorer 11 met de lancering van Windows 8.1 en Server 2012 R2, maar niet op Windows 8 en Windows Server 2012. Dit terwijl Windows 7-gebruikers de update wel konden installeren.

Windows 8 heeft het einde van zijn ondersteuningstermijn begin 2016 bereikt, maar Windows 8 Embedded en Windows Server 2012 worden nog tot het vierde kwartaal van 2023 ondersteund. Dat zorgt voor het probleem dat deze besturingssystemen binnen een jaar over een niet-ondersteunde browser beschikken. Om dat te voorkomen, maakt Microsoft Internet Explorer 11 alsnog voor deze systemen beschikbaar.

Internet Explorer 11

IE11 is de laatste versie van Internet Explorer en wordt alleen maar in leven gehouden om enterprise-gebruikers te plezieren. Microsoft zou liefst iedereen laten overstappen op Edge, maar heel wat bedrijven werken nog met legacy webapplicaties die alleen in Internet Explorer functioneren. Dat heeft ertoe geleid dat Internet Explorer ook vandaag nog altijd meer wordt gebruikt dan de modernere Edge-browser, met een marktaandeel van om en bij 10 procent volgens NetMarketShare.

Ook Edge, dat een kleine 5 procent marktaandeel heeft, is evenwel geen lang leven meer beschoren. Tenminste, de EdgeHTML-engine die de browser aandrijft. Microsoft kwam eind vorig jaar met het verrassende nieuws dat het overstapt op de open source Chromium-engine van Google voor zijn eigen browser.

Wie vandaag nog IE10 gebruikt op bepaalde systemen en wil updaten naar IE11, kan dat doen via de Microsoft Update Catalog, Windows Update of Windows Server Update Services. Bedrijven zullen via ‘Enterprise Mode’ hun IE10-afhankelijke apps in IE11 kunnen draaien, tot ze worden aangepast aan de nieuwe of een andere browser.

Gerelateerd: Mozilla: ‘Microsoft geeft Google meer controle over het internet’