AWS werkt stiekem aan low-codeproject voor bedrijfsapplicaties

Amazon Web Services werkt in het geheim aan een low-code/no-codeproject, genaamd AWS for Everyone. Deze cloudservice moet mensen met weinig tot geen softwareontwikkelervaring in staat stellen zonder hulp van de IT-afdeling eenvoudig zakelijke applicaties te maken. Dat schrijft GeekWire.

De nieuwssite baseert zich op meerdere LinkedIn-profielen, waarbij ontwikkelaars ‘AWS for Everyone’ hebben toegevoegd aan de lijst met relevante werkervaring. Inmiddels zou de verwijzing alweer van een groot aantal LinkedIn-profielen zijn verwijderd. De ontdekking wordt ondersteund door eerdere indicaties dat AWS in het geheim aan een low-codeproject bezig is.

Hoe AWS for Everyone er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een webpagina met veel ‘drag-and-drop’-velden, die gebruikers zelf kunnen manipuleren om applicaties te bouwen.

Groter bereik

Het concept van low-code/no-code is de afgelopen jaren aan het evolueren. Ontwikkelaars staan onder druk om op bijna constante basis code voor bedrijfskritiek applicaties te ontwikkelen en uit te rollen. Door de code uit het ontwikkelproces te halen, kunnen ook andere functies hun eigen applicaties op basis van eenvoudige workflows bouwen. Verschillende kleinere spelers zijn hier reeds tools voor aan het ontwikkelen, maar ook Microsoft, Google en Salesforce bieden hun klanten toegang tot dit soort functionaliteit.

Ook voor AWS kan het een manier zijn om zijn bereik verder uit te breiden, voorbij softwareontwikkelaars tot bij andere functies als marketing of finance. Diensten voor dit type werknemers hebben doorgaans hogere marges dan commodity clouddiensten, zoals compute en opslag. Dat zou AWS moeten prikkelen om dergelijke diensten voor bestaande klanten uit te rollen en nieuwe aan te trekken.