Belgisch intoPIX ontwikkelt internationale JPEG XS-standaard

Het Belgische bedrijf intoPIX heeft een nieuwe standaard voor beeldcompressie uitgevonden. JPEG XS is aangenomen als internationale ISO-standaard, als aanvulling op het bekende JPEG-formaat.

IntoPIX, gevestigd in Mont-Saint-Guibert nabij Waver, specialiseert zich naar eigen zeggen in innovatieve beeldverwerking en videocompressie. Het bedrijf ontwikkelde vijf jaar geleden het TICO-algoritme voor beeldcompressie, dat door organisaties wereldwijd werd overgenomen.

Toen de JPEG-associatie in 2016 een oproep deed voor de ontwikkeling van een nieuwe streamingcodec met lage latency, besloot intoPIX zijn technologie voor te stellen. De Belgische kmo kwam als winnaar uit de bus en mocht het standaardisatieproces leiden. Dat gebeurde met ondersteuning van de universiteiten UCL en VUB.

Tijdens de Consumer Electonics Show in Las Vegas deze week wordt JPEG XS officieel gelanceerd. De standaard biedt een compressiealgoritme zonder kwaliteitsverlies, met een heel lage latency en complexiteit. Dat verlaagt het stroomverbruik, maakt hogere resoluties mogelijk en bevordert de video-connectiviteit bij draadloze verbindingen met een lagere bandbreedte.

Toepassingen

“JPEG XS is een belangrijke mijlpaal in ons bestaan en wordt een belangrijke katalysator voor onze internationale groeiambities de komende jaren”, zegt Pascal Pellegrin, hoofd R&D bij intoPIX. “We kijken ernaar uit om onze technologie tot leven te zien komen in tal van applicaties.”

De standaard maakt onder meer draadloze videotransmissie mogelijk bij VR-toepassingen, waar een minimale latency tussen headset en videobron cruciaal is voor de ervaring. Ook voor zelfrijdende wagens biedt JPEG XS potentieel, door de transmissielatency van beeldsensoren tot een microseconde te beperken. Dat geldt eveneens voor het live videosignaal tussen een drone en piloot.

Met de uitrol van 5G die voor de deur staat, positioneert JPEG XS zich als een standaard om de kwaliteit van draadloze beeldtransmissies te verbeteren en de latency te minimaliseren. De eerste concrete implementaties van de nieuwe standaard worden al in het eerste kwartaal van 2019 verwacht.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show