Mozilla en Qualcomm werken aan ARM-versie van Firefox voor Windows 10

Microsoft wil graag ARM-chips omarmen met Windows 10 en ondersteunt sinds kort ARM64-applicaties. Mozilla werkt samen met Qualcomm om de webbrowser te optimaliseren voor ARM-apparaten.

Mozilla gaat volgens TechRepublic intensief samenwerken met Qualcomm om webbrowser Firefox ARM-compatibel te maken in combinatie met Windows 10. Omdat browsers dikwijls de populairste programma’s zijn op zakelijke en persoonlijke toestellen, is een native geoptimaliseerde browser voor Windows 10 op ARM belangrijk om Firefox verder te laten groeien volgens Mozilla.

Sinds november genieten ontwikkelaars officiële ondersteuning met tools om native 64-bit ARM-apps voor Windows 10 te maken. Mozilla is niet de eerste webbrowser die op ARM focust. Chrome liet eerder al weten dat het werkt aan een native ARM-versie van zijn browser. Ook Edge, dat standaard met Windows 10 wordt meegeleverd, is ARM-compatibel.

Firefox Quantum

Firefox focust de laatste tijd sterk op privacy en prestaties om zo een vuist te maken tegen het Chromegeweld. Firefox Quantum is daarvan het laatste bewijs met een apart proces voor elke tab om stabiliteit te verbeteren. Zo kan één tab niet de hele browser neerhalen.

Quantum maakt ook sterk gebruik van gpu-acceleratie om prestaties te verhogen en batterijduur te verbeteren. Op vlak van privacy blokkeert Firefox cryptomining scripts standaard en kan je meldingen van websites standaard uitschakelen.

Met de beschikbaarheid van native 64-bit ARM-ondersteuning hoopt Microsoft om het platform een duw in de rug te geven. Steeds meer ontwikkelaars kijken ernaar, maar het aantal ARM-toestellen met Windows 10 is bijzonder beperkt. In België of Nederland zijn de eerste generatie laptops nooit beschikbaar geweest en ook de tweede generatie verschijnt nog niet in de winkelrekken.

Chrome staat dominant aan de leiding met 63,6 procent marktaandeel over desktops en laptops volgens Netmarketshare. Internet Explorer volgt met 11,19 procent met Firefox in zijn zog op 10 procent. Edge moet het met 4,34 procent doen, net iets meer dan Safari (3,82 procent) en Opera (1,57 procent).

Lees zeker ons verdiepend stuk over Windows 10 op ARM en de slaagkansen van dat project.

 

Gerelateerd: Microsoft bevestigt Chromium-versie van Edge voor Windows en macOS