Kotlin, HCL en TypeScript snelst groeiende programmeertalen

Java-vervanging Kotlin, de configuratie-taal HCL en JavaScript-spin-off TypeScript zijn de drie snelstgroeiende programmeertalen van 2018. JavaScript, Java en Python zijn nog steeds de meest favoriete talen, aldus een onderzoek van GitHub. 

Volgens GitHub zijn er honderden programmeertalen waarop codes gebaseerd worden. Zo wordt JavaScript nog steeds het meest gebruikt in zowel de publieke- als private databases, ongeacht de regio of omvang van een organisatie. Typescript maakte in 2017 zijn entree in de top 10 en schoot dit jaar weer omhoog naar plek 7.

Veiligheid en voorspelbaarheid

De meest favoriete programmeertalen zouden zich volgens GitHub onderscheiden op een drietal gebieden. Om te beginnen speelt de veiligheid bij het bouwen van grote, multi-threaded apps een grote rol. Zo zouden ontwikkelaars een vangnet willen bij het maken van gecompliceerde applicaties, aldus Thomas Elliott, data scientist bij het onlangs door Microsoft overgenomen GitHub.

Het verlangen naar veiligheid en voorspelbaarheid is volgens hem duidelijk in de opkomst bij talen die statische typering ondersteunen. “Met uitzondering van Python hebben we een toename van statische typering gezien, waarschijnlijk vanwege de veiligheid en efficiëntie, die individuele ontwikkelaars en teams bieden aan grotere applicaties”, zegt Elliott aan TechRepublic, die eraan toevoegt dat er ook een verhoogde behoefte is aan talen die het eenvoudiger maken om stabiele multi-threaded applicaties te bouwen.

Interoperabiliteit

Verder moeten ze in staat zijn om met verschillende autonome, heterogene systemen, apparaten, organisaties of landen te communiceren en samen te werken. Het zogeheten interoperabiliteit. Elliott: “Een deel van de reden dat TypeScript onze ranglijst heeft beklommen, is vanwege het vermogen om naast JavaScript te bestaan ​​en te integreren.

Rust en Kotlin zijn ook in opkomst. Python’s veelzijdigheid en interoperabiliteit zijn ook indrukwekkend, ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks Python-API’s van Swift aanroepen.” Zo is volgens hem het vermogen van Kotlin om te draaien op de Java Virtual Machine (JVM), die dominante talen zoals gebruikt in toepassingsgebieden transformeerde, een goed voorbeeld.

Open source

Ten slotte is volgens de data scientist open source van steeds groter belang om ontwikkelaars tot een taal aan te trekken en hen betrokken te houden: “Gemeenschappen die evolueren, vragen beantwoorden en bronnen maken voor nieuwere talen, zoals Kotlin, kunnen ontwikkelaars helpen om in 2018 en daarna met hen te beginnen en ermee verder te werken.”

Onlangs maakte GitHub nog de mijlpaal van honderd miljoen repositories bekend. Een repository, of repo, is een opslaglocatie van waaruit een softwarepakket kan worden geraadpleegd en gedownload. Het laat daarnaast toe om de samenwerking tussen ontwikkelaars aan opensourceprojecten te coördineren.