Microsoft introduceert gratis versie van Cosmos DB NoSQL database

Microsoft gaat een gratis verie toevoegen aan zijn Cosmos DB aanbod. Door een technische fout ging de aankondiging eerder deze week al de deur uit. De gratis versie van Cosmos DB wordt echter vandaag pas officieel aangekondigd, blijkt uit een tweet van het Azure Cosmos DB twitteraccount. 

In een ander bericht op Twitter laat Microsoft weten dat het niet om een tijdelijke gratis toegang tot Cosmos DB gaat. Er komt een komt een nieuwe gratis versie aan die vrij beschikbaar zal blijven. 

Microsoft heeft eerder al gratis versies beschikbaar gemaakt voor een aantal van zijn andere producten, waaronder Teams en Power BI. Met deze gratis versies wil Microsoft klanten bekend maken met de software. Hiermee hoopt het bedrijf klanten over te halen om te upgraden naar de betaalde, meer geavanceerde versie. 

De bestaande versie van Azure Cosmos DB

Microsoft bracht Azure Cosmos DB voor het eerst uit in 2017. Het motto van Azure Cosmos DB is dat gebruikers met meer gemak dan ooit toepassingen op wereldschaal kunnen bouwen. Het programma is ontwikkeld als een superset van de bestaande NoSQL Document DB database van Microsoft. Managers van Microsoft zien de Azure Cosmos DB als een database die is geboren in de cloud. De database is ontworpen om schaalbaar en bruikbaar te zijn voor zowel grote als kleine klanten. 

Op dit moment rekent Microsoft de kosten voor Azure Cosmos DB op basis van het gebruik per uur. Voordat de gratis versie uitkwam, bood Microsoft zijn klanten al de mogelijkheid om Cosmos DB gratis uit te proberen. Als gratis versie konden klanten gebruikmaken van de Azure Cosmos DB lokale emulator om productieapps te ontwikkelen en testen. Daarnaast is er een optie om 30 dagen lang gratis een ‘global commitment-free Azure Cosmos DB database’ te draaien, zonder dat er een Azure abonnement nodig is.