2min

Tags in dit artikel

, ,

Standaard wordt een Intel of AMD processor veelal geleverd met een "stock" koeler. Deze standaard koeler kan de processor, als het goed is, op standaard klokfrequentie koel houden. Helaas is er dan weinig ruimte om te overklokken. Coolermaster introduceert daarom Hyper 101U CPU koeler om dat voor een lage prijs wél mogelijk te maken.

De koeler wordt gepositioneerd in het budgetsegment, naast zijn broertje, de Coolermaster Hyper TX3.
De Hyper 101U heeft de beschikking over twee koperen heatpipes met een "Direct Touch" baseplate. Dit houdt in dat de heatpipes aan de onderkant direct contact heeft met de processor. De effectiviteit hiervan wordt nog wel eens betwijfeld, Cooler Master claimt dat een beter contact met de processor gewoonweg niet mogelijk is.


De koeler wordt standaard uitgerust met één 80mm ventilator die in toerental kan variëren van 800 tot 3000 RPM. Opvallend is dat de koeler PWM functionaliteit meekrijgt, waardoor de CPU-koeler temperatuurgestuurd is. Het geluidsniveau zou volgens Cooler Master beperkt moeten blijven tot slechts 28dB. Ook meldt Cooler Master dat er de mogelijkheid is om eventueel een extra ventilator te plaatsen. Of Cooler Master hier ook daadwerkelijk de bevestigingsmaterialen voor mee levert om dit te bewerkstelligen, is onbekend.
De Hyper 101U is geschikt voor het merendeel van de processor sockets. Zo is er onderandere ondersteuning voor socket 775 en socket 1156. Bij het AMD platform wordt Socket 939, 940, AM2(+) en AM3 ondersteund. Opvallend genoeg zien we geen ondersteuning voor Socket 1366. Dat is simpelweg te wijten aan het feit dat de maximale koelcapaciteit van de koeler 95 watt is, wat simpelweg voor een Socket 1366 Core i7 niet genoeg is.


Ook bij deze goedkopere koeler is gedacht aan resonantie. Met het oog daarop heeft Cooler Master de ventilator met rubberen materialen bevestigd. De CPU koeler is al bij verschillende webshops te vinden voor een aangename prijs van 12,99 euro. Daarmee is het, aldus Cooler Master, dé ideale vervanger voor de koeler die standaard bij de processor geleverd wordt.