2min

Tags in dit artikel

, , ,

NVIDIA heeft geruime tijd met positieve winstcijfers gedraaid, maar in het tweede kwartaal van dit jaar heeft het bedrijf rode cijfers langs zien komen en verscheidene mensen laten blijken dat ze vinden dat NVIDIA nu in een underdogpositie is terechtgekomen ten opzichte van AMD/ATI.

Het verlies in het tweede kwartaal is met name te danken aan het feit dat NVIDIA geld opzij heeft moeten zetten voor de defecte GPU’s die zich in laptops bevonden. In totaal heeft NVIDIA 196 miljoen dollar moeten inleveren om deze GPU’s te vervangen en te verbeteren.

Jen-Hsun Huang, CEO van NVIDIA, laat het volgende weten: "Onze tegenvallende financiële resultaten in het tweede kwartaal waren een teleurstelling. De markt voor desktops is minder krachtig geworden gedurende dit kwartaal. De miscalculatie die we gemaakt hebben met onze prijzen ten opzichte van de concurrentie hebben onze markt voor desktop GPU’s nog meer onder druk gezet. We hebben een geweldig assortiment aan producten en met de verlaagde prijzen hebben we ons ook weer sterk gepositioneerd in de markt. We willen ons nu gaan focussen op het terugdringen van productiekosten en om beter te kunnen concurreren zullen we gedurende dit jaar verschillende initiatieven nemen."

Wanneer we kijken naar de financiële resultaten van NVIDIA, dan zien we dat de omzet in het tweede kwartaal van 2008 is gedaald tot 893 miljoen dollar. In het tweede kwartaal van 2007 wist het bedrijf nog een omzet te maken van 954 miljoen dollar. In totaal kwam NVIDIA in het tweede kwartaal uit op een nettoverlies van ongeveer 121 miljoen dollar.

NVIDIA ziet de toekomst positief in en dat is met name te danken aan de nieuwe technologieen die het bedrijf ontwikkeld heeft, namelijk PhysX en CUDA. Echter krijgt NVIDIA er binnenkort een andere concurrent bij. Intel wil zich namelijk ook gaan vestigen op de markt van discrete grafische chipsets. Dan zullen er dus drie grote bedrijven actief zijn op de markt voor grafische chipsets, waardoor NVIDIA er in ieder geval niet beter van wordt.