1 min

Tags in dit artikel

, ,

Er is een nieuwe spammail opgedoken, deze insinueert dat een kerncentrale nabij Amsterdam ontploft zou zijn. Daardoor zou er momenteel een radioactieve wolk boven Nederland drijven.

De mail is geschreven in gebrekkig Nederlands en bevat de ongeveer de volgende tekst: "Een inwoonster van de stad belde haar familie op en vertelde dat er in de stad de telefoonaamsluitingen worden uitgeschakeld, zodat de mensen niemand konden opbellen. Zij beweert ook dat er inderdaad een explosie, zelfs een heel ernstige, op het Atoomsentrale plaatsvond en dat de radioactive wolk zich op dit moment snel verplaatst." De overheid zou, aldus de mail, de ramp graag geheimhouden.

Verder verwijst de mail naar een webpagina waarop foto’s van de ramp te zien zouden zijn. Als de mensen echter klikken op de link naar foto’s moeten zij een plugin installeren, deze zogenaamde plugin is echter een virus. Het virus staat op de gratis webhostingdienst van Yahoo, Geocities. Hij draagt de bestandsnaam ‘iPIX-install.exe’ en zou computers die geïnfecteerd zijn aansluiten op een ‘botnet’, dit is een netwerk van allerlei geïnfecteerde computers die hun gezamenlijke capaciteit in kunnen zetten om spam te versturen of aanvallen uit te voeren op servers.

Er is ook al een andere variant opgedoken van de mail. Hierin vraagt een meisje of ze je ‘sekspartner’ mag worden, ze stuurt foto’s van haar zelf mee. Die foto’s linken echter naar hetzelfde virus.