2min

Tags in dit artikel

,

Nederland is binnenkort een nieuwe filmplatform rijker. Dat valt te lezen in een persbericht van D-Reel, de naam van het nieuwe platform. Eén van de bedrijven achter het platform is Essent Kabelcom.

D-Reel is een afkorting voor digital film reel. Het platform wil de komende twee jaar in samenwerking met haar partners tien miljoen digitale films gaan verkopen en verhuren. D-Reel zal de films niet zelf aan de consumenten aanbieden, maar dit overlaten aan de verschillende portals van haar partners. De organisatie van het platform denkt daardoor veel sneller een brede distributie te kunnen bereiken dan wanneer zij alleen zou handelen.

D-Reel is dus nadrukkelijk een distributieplatform, maar kan heel veel diensten verzorgen voor bedrijven die gebruik willen maken van het platform. Behalve dat D-Reel de films zal encoden, versleutelen en distribueren, kan het desgewenst ook webportals en webshops bouwen en verzorgt het zelf de klantenservice en incasso. Als de klant al een winkel heeft dan kan D-Reel daar ook op aansluiten, maar uitgangspunt is dat de D-Reel de beveiligde distributie van de films voor haar rekening neemt.

"Om digitale distributie van films volgens de zeer scherpe veiligheidseisen van de filmstudio’s te kunnen uitvoeren, moeten grote investeringen van in de miljoenen euro’s gedaan worden. Die zijn voor lokale marktpartijen niet terug te verdienen. Door onze aggregatorfunctie kan iedereen met een grote klantengroep nu aansluiten op basis van een vaste maandelijkse afdracht en een fee per verzonden film", aldus Dennis Zuydervliet, Commercieel manager van D-Reel.

D-Reel zal geen mogelijkheid bieden om de films te streamen, er kan alleen gedownload worden. Daarvoor zijn goede redenen aldus Zuydervliet: "de consument wil de film in DVD of HD kwaliteit in widescreen en met surround sound kunnen bekijken. De meeste consumenten hebben wel een breedband internetverbinding, maar die is niet snel genoeg om deze kwaliteit zonder haperen te kunnen ontvangen. Downloaden duurt wel iets langere, gemiddeld een uur, maar biedt een constante afspeelkwaliteit zonder haperen. Wil je de film kopen, dan is de download sowieso de enige optie."

Essent Kabelcom zal in december haar eigen winkel openen, genaamd Movieplayz. Ook twee andere partners zullen een eigen winkel openen. Een bètaversie van de service draait inmiddels al bij DVD verhuurder Keeno, de site is te vinden op download.keeno.nl.