Microsoft lanceert nieuwe SQL Server-versies in de cloud

Microsoft heeft nieuwe cloudgebaseerde versies van SQL Server onthuld. Die moeten twee verouderde on-premises versies vervangen, waarvan de verlengde ondersteuning volgende week afloopt.

Nu de ondersteuningstermijn van SQL Server 2008 en SQL Server 2008R2 afloopt, ziet Microsoft de kans schoon om zijn klanten verder richting de cloud te duwen. Vorig jaar besloot het al om klanten die hun databaseworkloads naar Azure verhuisden drie jaar langer ondersteuning te bieden. Deze week introduceert het een aantal volledig nieuwe SQL-versies in de cloud.

Azure SQL Database wordt omschreven als een “cloudimplementatie” van SQL Server en komt in verschillende varianten. Zo kunnen klanten kiezen voor een managed instance, waarbij software en infrastructuur voortdurend geüpdatet worden en volledig beheerd zijn. Azure SQL Database draait in een geïsoleerd virtueel netwerk en maak gebruik van machine learning voor onderhoud en optimalisatie.

Daarnaast is er ook Azure SQL Database Hyperscale, bedoeld voor klanten die enorme on-premises databases naar de cloud willen verhuizen of gelimiteeerd worden door de capaciteitsbeperkingen van de standaardversie. Deze Hyperscale-versie ondersteunt databases tot 100 TB en laat snelle upscaling en outscaling toe.

Tot slot is er nog SQL Server op Azure Virtual Machines, voor meer flexibiliteit en configuratiemogelijkheden. Microsoft plant ook de lancering van een beheerportaal, zodat Azure SQL Database en SQL Server op Azure VM vanuit één omgeving kunnen worden beheerd.

Een preview van Azure SQL Database wordt binnenkort beschikbaar gemaakt. Daarnaast lanceert Microsoft later deze maand ook een preview van SQL Server 2019 Big Data Clusters, een nieuwe on-premises versie die integreert met bigdata-tools als Apache Spark en Apache Hadoop.

Gerelateerd: Microsoft maakt SQL Server 2019 op Windows-containers als preview beschikbaar