2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel en Enertel Wireless demonstreerden dinsdagavond 23 augustus een draadloze internetverbinding tussen San Francisco en een schip in de Rotterdamse haven.

De draadloze internetverbinding werd gebruikt om een live videoconferentie te voeren tussen Sean Maloney, General Manager van Intels Mobility Group, en kapitein Bernard van Baalen. Bijzonder aan de demonstratie was, dat gebruikgemaakt werd van WiMAX-technologie, een nieuwe technologie die een draadloze breedbandinternetverbinding over grote afstanden mogelijk maakt. Zowel in de haven van Rotterdam als in San Francisco werd gebruikgemaakt van een dergelijk WiMAX-netwerk. De verbinding daartussen verliep via internet. Het is de eerste keer dat een dergelijke demonstratie plaatsvond.

Met de videoconferentie wilde Intel de mogelijkheden van WiMAX-technologie aantonen. Tijdens de demonstratie werd op een gelijkwaardige manier ook contact gemaakt met de burgemeester van Shangdoo in China, een school in Buenos Aires en het Canadese Toronto, waardoor meteen de vier uithoeken van de wereld bereikt werden. In alle vier de gevallen verliep de verbinding vlekkeloos, afgezien van enkele seconden vertraging. Het geheel vond plaats naar aanleiding van Intels jaarlijkse bijeenkomst voor ontwikkelaars: IDF.

WiMAX is een nieuwe technologie die een draadloze internetverbinding mogelijk maakt over tientallen kilometers. Daarmee is WiMAX uitermate geschikt voor het leveren van internetverbindingen in gebieden waar geen breedband beschikbaar is. In Nederland biedt Enertel Wirelessreeds WiMAX-verbindingen aan als alternatief voor kabel, glasvezel of ADSL. Intel levert de WiMAX-chips voor de ontwikkeling van deze draadloze breedbandnetwerken.

"Met deze demonstratie leveren we een concreet bewijs dat WiMAX reëel is en uitgebreide mogelijkheden biedt voor draadloze breedbandverbindingen", zegt Dirk Roziers, Business Development Manager bij Intel. "WiMAX is toepasbaar voor consumenten, het bedrijfsleven en overheids- en onderwijsinstellingen. Doordat WiMAX snel en relatief goedkoop te installeren is, kan de technologie ertoe bijdragen de digitale kloof te verkleinen en gemeenschappen overal ter wereld op het internet brengen."