SAS voorziet analytics-platform van nieuwe AI- en ML-functies

SAS heeft zijn analytics-platform verbeterd met nieuwigheden op het gebied van artificiële intelligentie (AI), machine learning, computer vision en natural language processing (NLP).

Dit maakte het bedrijf bekend tijdens het jaarlijkse SAS Global Forum in het Amerikaanse Dallas. Naar eigen zeggen zijn in de nieuwe versie het opschonen van gegevens, datatransformaties en het selecteren van de beste variabelen geautomatiseerd. Dat geldt ook voor het bouwen, vergelijken, implementeren en aanpassen van modellen.

“Te veel bedrijven zitten gevangen in een wetenschappelijke benadering van AI-projecten. Ze vinden het lastig om de sprong te maken naar een machine-learningmodel, dat werkelijk impact heeft op hun bedrijfsvoering. Duizenden PhD’s en data scientists van SAS helpen klanten data om te zetten naar inzichten. Met onze uitgebreide trainingen verbeteren we hun vaardigheden”, zegt Oliver Schabenberger, COO en CTO bij SAS.

Natural Language Generation

De doorgevoerde verbeteringen zorgen er volgens het bedrijf voor dat automatisch duizenden verschillende analytische modellen worden vergeleken. Vervolgens worden hieruit de beste geselecteerd, om zo een bepaald bedrijfsvraagstuk te kunnen oplossen. Natural Language Generation zorgt er vervolgens weer voor dat de beste analytische resultaten in normale taal worden weergegeven. 

SAS kondigde onlangs al aan 1 miljard dollar te willen investeren om software-innovatie en AI-acceptatie wereldwijd te stimuleren. De komende drie jaar bouwt het bedrijf voort op zijn basis in AI, machine learning, NLP en computer vision. Dit met als doel  krachtigere en geavanceerdere analytics-software te creëren.

Verschillende sectoren

Zo heeft SAS met computer vision veel toepassingen kunnen vereenvoudigen. Automatische segmentatie helpt artsen bijvoorbeeld om veranderingen in de vorm en grootte van tumoren snel te kunnen identificeren. Hierdoor kunnen ziekten sneller worden bestreden. Twee Nederlandse ziekenhuizen, het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht, verbeteren patiëntenzorg met de inzet van computer vision en advanced analytics.

Daarnaast investeert SAS in onderwijsprogramma’s. Hierin brengen ze managers en data scientists de nodige technologie en vaardigheden bij. Bovendien hebben ook andere sectoren de advanced analytics en AI-gedreven mogelijkheden van SAS hebben omarmd, zoals het bankwezen en andere industrieën. 

Gerelateerd: Siemens en SAS starten samenwerking voor creatie IoT edge-oplossingen