Windows 10 May 2019 Update heeft dubbel zoveel opslagruimte nodig

De Windows 10 May 2019 Update (1903) heeft dubbel zoveel opslagruimte nodig als zijn voorgangers. Dat heeft Microsoft in stilte bevestigd, met een aanpassing aan de lijst met minimale systeemvereisten voor zijn besturingssysteem.

De wijziging werd eerst opgemerkt door Pureinfotech. Windows 10 versie 1903 rekent nog altijd minimaal op een 1 GHz-processor en 1 of 2 GB RAM, afhankelijk of je een 32-bit of 64-bit versie gebruikt. De minimale opslagcapaciteit werd evenwel opgetrokken, van 16 of 20 GB naar 32 GB voor zowel 32-bit en 64-bit. Alleen voor Windows 10 IoT Enterprise blijft de originele capaciteit behouden.

Microsoft wijst geen concrete reden aan voor de hogere opslageisen, maar vermoedelijk heeft de nieuwe functie ‘Gereserveerde opslag’ er iets mee te maken. Vanaf de May 2019 Update reserveert Windows 7 GB opslag op je systeem voor updates. Andere programma’s kunnen de gereserveerde opslag nog steeds gebruiken om tijdelijke bestanden te bewaren, maar die worden gewist van zodra het OS de schijfruimte nodig heeft om een update uit te voeren.

Het verlies van 7 GB heeft op de meeste systemen vandaag niet zo’n impact, maar voor een iets oudere Windows-tablet met maar 16 GB opslagruimte is het wel problematisch. Zelfs 32 GB is een absoluut minimum en zal een voelbaar effect hebben op de gebruikservaring. Deze systemen kunnen doorgaans wel worden uitgebreid met een microSD-kaart, maar daar is de Windows 10 May 2019 Update op dit moment niet zo happig op.

Gerelateerd: Windows 10-update geblokkeerd voor pc’s met USB-opslag of SD-kaart