1 min

Tags in dit artikel

, ,

RealNetworks neemt het onafhankelijke muziekbedrijf Listen.com over voor circa 36 miljoen dollar in geld en aandelen. De Rhapsodydienst van Listen.com zal voortaan gepromoot worden via RealNetworks’ RealOne service. De twee bedrijven zijn overeengekomen dat RealNetworks 17,3 miljoen dollar contant en 4,1 miljoen aandelen betaalt voor Listen.com. Sinds afgelopen februari bezit Real al een minderheidsbelang in het muziekbedrijf.

RealNetworks heeft echter ook een 40-procent belang in de rivaliserende muziekdienst MusicNet. Deze dienst is een joint-venture van Real, Bertelsmann, AOL Time Warner en EMI. Sinds Real gesprekken voert met Listen.com heeft het moeite om zijn MusicNet-partners ervan te overtuigen dat het technologiebedrijf nog steeds toegewijd is aan Musicnet.

RealNetworks benadrukt dat MusicNet vooral een technologieleverancier is voor bedrijven als AOL, terwijl Listen.com veel meer op de consument gericht is. Bovendien hebben beide diensten een verschillende distributiestrategie. Listen.com richt zich op breedbandinternetgebruikers, terwijl MusicNet, met zijn hoofdzakelijk uit AOL-abonnees bestaande klantenkring, nog steeds bereikbaar is via een inbelverbinding. Zowel MusicNet als de Rhapsodydienst zijn alleen toegankelijk voor Amerikaanse internetters.