Collibra bouwt mee aan platform om waarde van bedrijfsdata te ontdekken

De Belgische scale-up Collibra, specialist in data governance, werkt samen met computerwetenschappers van het Ierse ADAPT Centre aan nieuwe methoden om de waarde van bedrijfsdata in te schatten. Het onderzoeksproject past binnen het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. 

Het initiatief krijgt de naam OptimusChain en moet leiden tot nieuwe technologie die bedrijven in staat stelt waardevolle gegevens in hun organisatie te identificeren, zodat ze zich kunnen richten op activiteiten die waarde toevoegen, in plaats van te verdrinken in een zee van informatie met weinig waarde.

Data is een steeds belangrijkere groeimotor, maar vaak wordt zoveel mogelijk informatie willekeurig verzameld, zonder dat bedrijven echt goed weten hoe het waarde kan toevoegen aan hun business. Dat leidt tot verspilling van middelen en complexe technologische uitdagingen. Bovendien botst het met de beginselen van GDPR en bemoeilijkt het vaak de besluitvorming in plaats van deze te bevorderen.

OptimusChain

OptimusChain moet naar eigen zeggen het fundament leggen voor een nieuwe generatie systemen voor data governance, die zich richten op optimale gegevensdistributie in ondernemingen en digitale transformatie mogelijk maken door het vereenvoudige van datagedreven besluitvorming.

“OptimusChain is een spannende samenwerking tussen computerwetenschappers in Ierland en innovatieve Europese bedrijven die toonaangevend zijn op het gebied van gegevensbeheer en ons helpen bij het begrijpen van alle gegevens die nu om ons heen stromen”, vertelt Assistant Professor Rob Brennan van de Dublin City University, die het project overziet.

“Gegevenswaardering is een essentieel onderdeel bij het opzetten van efficiënte gegevensuitwisselingen en helpt bij het definiëren van de gegevenswaarde van een bedrijf, wat van cruciaal belang is voor bedrijven om te begrijpen hoe zij investeren om hun gegevens te ondersteunen en te gebruiken”, zegt Dr. Pieter De Leenheer, mede-oprichter en Chief Science Officer bij Collibra.

Testbed

Het Collibra-platform zal het testbed vormen voor OptimusChain en klanten van het bedrijf worden uitgenodigd om de technologie mee te testen. De big-dataspecialist schakelt zowel onderzoekers van zijn nieuw onderzoekscentrum in Brussel als van het hoofdkwartier in New York in om aan het project bij te dragen.

Het OptimusChain-project loopt twee jaar en wordt gefinancierd door de Europese Commissie, Science Foundation Ireland en Collibra.

Gerelateerd: Collibra eerste Belgische ‘unicorn’ met waardering boven 1 miljard