2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Inleiding: Getting started

Vooral de pc-gebruikers, die al wat langer met Linux werken, kennen SUSE als een van de eerste en grootste distributies. We moeten alweer veertien jaren teruggaan in de geschiedenis voor de eerste release van SUSE (S.u.S.E. 1.0), hoewel de organisatie erachter al een aantal jaren langer bestond.

Deze van oorsprong Duitse distributie was aanvankelijk een gratis verkrijgbaar product (hoewel het ook gekocht kon worden met een uitgebreide handleiding en professionele ondersteuning), maar vanaf versie 7.1 tot 9.3 werd er onderscheid gemaakt tussen een (beperkte, maar gratis) Personal Edition en de (uitgebreide, maar commerciële) Professional Edition.

Versie 10 bracht echter verandering: Novell SUSE Linux Enterprise Edition werd het commerciële pakket en daarnaast ontstond in 2005 openSUSE, de gratis te verkrijgen testomgeving voor SUSE. De Enterprise Editions zijn in de smaken Desktop en Server te verkrijgen. Het verschil tussen deze twee is voornamelijk het softwarepakket dat meegeleverd wordt: SUSE Linux Enterprise Desktop heeft een rijkere keuze in desktopapplicaties, terwijl serversoftware tot een minimum is beperkt. Voor SUSE Linux Enterprise Server laat het zich al raden: meer keuze in serversoftware, maar beperktere keuze in desktopapplicatie.

De versie voor de review is SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP1. In de wereld van Linux, waarin nieuwe versies elkaar in rap tempo opvolgen, mag het niet meer het nieuwste van het nieuwste genoemd worden. Inmiddels moeten we al weer teruggaan naar juni 2007 voor het moment dat deze versie werd uitgebracht. Desalniettemin is deze versie van SLED de moeite waard om eens onder de loep te nemen.

Systeemeisen


De systeemeisen voor SLED 10 SP1 zijn gericht op de hardware-eisen om een grafische omgeving te kunnen draaien. Vaak wordt er bij een distributie met enige humor vermeld dat het al te draaien is vanaf een i386; dan moet je echter geen grafisch geweld met Compiz en dergelijke verwachten. De informatie van SLED is daarom vooral realistisch te noemen. Desalniettemin zijn de minimale systeemeisen nog steeds bijzonder laag te noemen.

Linux Minimum System Requirements

  • Personal computer with an Intel Pentium III 500 MHz or higher processor
  • 256 MB physical RAM
  • 800 MB available disk space
  • 800×600 display resolution
Linux Recommended System Requirements

  • 512 MB physical RAM
  • 2.5 GB available disk space
  • 1024×768 display resolution
Recommended Processors

  • x86
  • Intel Pentium 4 2.4 GHz or higher
  • AMD64
  • Intel EM64T

Kosten

Om SLED 10 SP1 in je bezit te krijgen, moet je een abonnement kopen:

ProductabonnementPrijs
SUSE Linux Enterprise Desktop 10, abonnement van 1 jaar voor 1 apparaat € 47,00
SUSE Linux Enterprise Desktop 10, abonnement van 3 jaar voor 1 apparaat € 116,00

In de abonnementsperiode heb je gratis updates, upgrades en ondersteuning voor het product. Het vervolg van deze review zal uitvoerig ingaan op de installatie van SLED. Daarnaast zal er gekeken worden naar het gebruikersgemak, de configuratiemogelijkheden en aanpassen van het systeem (Yast2) en de beschikbare softwarepakketten.