Publieke sector wordt belangrijke groeipoot voor SAS

Analytics-expert SAS heeft drie belangrijke groeipoten uitgezet voor zichtzelf: health en life science, manufacturing en de publieke sector. Vooral die laatste zit bomvol potentieel dat stilaan kan worden gekapitaliseerd.

SAS over de afgelopen 40 jaar groot geworden met analytics in de bank-, verzekering- en industriesector, maar kan nu door de populariteit van AI, analytics en machine learning ook sterk groeien in andere sectoren. Randy Guard, CMO bij SAS benadrukt dat de publieke sector heel belangrijk wordt. “Dit komt door de natuur van de overheidsinstituten over de hele wereld. Nu zijn er veel verticale silo’s die elk hun eigen systeem hebben. Die moeten vandaag worden gegroepeerd in een horizontaal geheel om digitale diensten aan te kunnen bieden.”

Guard denkt hierbij aan de belastingsdienst, transport, grenscontrole, beveiliging en nog veel meer. Alles moet met elkaar worden verbonden om mensen efficiënter te laten werken en om budget te besparen.

Andere sectoren

Naast de publieke sector zet SAS zwaar in op health en life science. R&D is daar essentieel en SAS kan hier teren op zijn bekende naam in de analyticswereld. Op vlak van healthcare ziet Guard potentieel om de provider en de betaler beter te verbinden. “In heel wat landen is dat de overheid, soms is het de verzekeringsnemer, al die data kan verrijkt worden via kruisbestuiving.”

Manufacturing kent een sterke groei binnen SAS dankzij Internet of Things (IoT) en edge computing. Er is steeds meer analytics nodig en het omarmen van public of private cloud versterkt die groei. Tot slot is retail een groeipoot ondanks dat die al zeven tot tien jaar groeit. Guard: “Voor winkels blijft het essentieel om analytics te gebruiken voor prijsoptimalisatie, inventaris, merchandise, supply chain, etc. Wat als een keten met 3.000 winkels een foute inschatting maakt? Dat kost onmiddellijk bijzonder veel geld. Met analytics kunnen fouten drastisch verkleind worden met betere voorspellingen en analyses.”