2min

Inleiding

Met de introductie van Windows Phone 8 en alle bijbehorende toestellen kunnen we stellen dat het besturingssysteem weer een aantal stappen voorwaarts heeft gemaakt en daardoor nog interessanter is geworden om aan te schaffen. De groep Windows Phone-gebruikers groeit dan ook gestaag door en dat zorgt er ook voor dat meer en meer fabrikanten met een Windows Phone-toestel op de markt komen.

Een van die nieuwe fabrikanten met een Windows Phone 8-toestel is het Chinese Huawei. De Huawei Ascend W1 is het eerste Windows Phone-toestel van de Chinezen en gezien de naam waarschijnlijk niet het laatste. Waar de meeste fabrikanten ervoor kiezen om te beginnen met een high-end toestel, kiest Huawei voor een omgekeerde strategie. De Ascend W1 is namelijk een budgettoestel. Waar de HTC Windows Phone 8S tot voor kort het goedkoopste Windows Phone 8-toestel was, is deze titel nu overgegaan naar de Huawei Ascend W1. Los is dit toestel verkrijgbaar voor slechts 210 euro. Het kan echter nog goedkoper, Vodafone gaat het toestel binnenkort aanbieden in een prepaidbundel voor 150 euro.


Huawei heeft zelf de wens uitgesproken om het toestel onder de 200 euro te kunnen verkopen, de kans bestaat dan ook dat de prijs van het toestel binnen enkele maanden onder de 200 euro zal zakken. Grote vraag hierbij is natuurlijk of je voor dat geld ook een kwalitatief goed toestel krijgt. Op verschillende fronten is hier goed nieuws, het maken van een budget Windows Phone-toestel is weliswaar mogelijk, maar er kan niet overal op bezuinigd worden. Zo is de keuze in processors beperkt en ook aan het besturingssysteem kan weinig worden aangepast door de fabrikant. Een heel slecht Windows Phone-toestel op de markt brengen is daardoor moeilijk, de enige manier waarop dat mogelijk is middels een hele slechte behuizing of bouwkwaliteit. Dit is dan ook iets waar we op zullen letten bij deze recensie.