2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De presentatie van de nieuwe iPhone 4S moest de concurrent angst inboezemen, maar dat lijkt vooralsnog niet het geval. Sterker nog, de koers van het aandeel Research In Motion (RIM) eindigde gisteren zelfs 2,4 procent hoger dan de openingskoers. Dit alles omdat Apple er niet in slaagde om iPhone-liefhebbers en investeerders te verbazen met het nieuwste model.

Aanvankelijk ging de koers van RIM zelfs met maar liefst tien procent omhoog, omdat investeerders speculeerden dat RIM een geschikte overnamekandidaat zou zijn. De koers zakte onmiddellijk in door de openingsspeech van Tim Cook. Hij stelde dat steeds meer bedrijven overschakelen naar iPhones en iPads. Tevens had hij het over iMessage, een realtime instant messaging service die wel eens dreiging zou kunnen vormen voor de populaire BlackBerry Messenger.

Maar zodra Cook de nieuwe iPhone onthulde, die feitelijk niets meer was dan een update van zijn voorganger, vervaagde het enthousiasme van investeerders. Hierdoor steeg de koers van het aandeel RIM met 2,4 procent en daalde het aandeel Apple met 5 procent.

Analist bij Avian Securities Matthew Thornton weet hoe de vork in de steel zit: "Als je bedenkt dat Apple met iets geweldigs komt, zal dat een negatief effect hebben op RIM. En dat was ook het geval. Maar toen bleek dat Apple geen iPhone 5 onthulde en niet in staat was mensen te enthousiasmeren voor het nieuwe product, wist RIM een aantal punten op te krabbelen."

De koersstijging is eindelijk weer eens goed nieuws voor RIM. De koers bereikte gisteren een nieuw dieptepunt van 19,29 dollar per aandeel. Sinds januari is de beurswaarde van RIM met maar liefst 60 procent gedaald. Hierdoor is de koers volgens analisten zeer volatiel.

RIM heeft twee achtereenvolgende kwartalen tegenvallende cijfers gepresenteerd. Daarop ging de koers hard onderuit. Hierdoor is de koers zover gedaald dat RIM volgens sommige analisten een aantrekkelijke overnameprooi is geworden voor andere IT-bedrijven. Tot op heden zijn er geen bedrijven geweest die openlijk interesse hebben getoond in het Canadese telecombedrijf. Een activistische aandeelhouder suggereerde het bestuur al eerder om RIM in de verkoop te doen.