Microsoft Teams wordt zen met meditatie- en pendelmodus

Microsoft Teams krijgt een nieuw focusgebied: wellbeing. Met je metale gezondheid in het achterhoofd integreert Microsoft een wellbeing-dashboard dat tal van inzichten voorziet, gecombineerd met meditatie- en virtuele pendel-opties die de mentale gezondheid ten goede zouden komen.

2020 is raar en dus ontpopt Microsoft zich op Ignite 2020 tot je persoonlijke Zen-guru. Op de digitale conferentie introduceert het bedrijf een nieuwe wellbeing-luik voor Teams. Eigen onderzoek van Microsoft toont aan dat dat nodig is. Jared Spataro, CVP Modern Work & M365 bij Microsoft: “Wereldwijd zien we 55 procent meer meetings en calls per week dan voor de pandemie. Teamsgebruikers sturen 48 procent meer chatberichten per dag en werkdagen worden langer.” Een rondvraag van Microsoft toont aan dat mensen gemiddeld een uur langer werken en dat het aantal chatberichten na de werkuren is verdubbeld.

“Een bevraging van meer dan 6.000 werknemers over 8 landen geeft aan dat 30 procent een groter burnoutgevoel heeft”, weet Spataro. “Eén op drie werknemers ervaart een slechtere work-life-balands, maar 70 procent van de bevraagden ziet heil in meditatie.”

Headspace

Microsoft ging aan de slag met die cijfers en het resultaat is tweeledig. Eerst en vooral zijn er de wellbeing-ervaringen. Microsoft geloofd dat een kort pendelmoment helpt om je voor te bereiden op het werk en zeker om achteraf de job los te laten. Daarom introduceert de softwarereus een virtuele pendelervaring in Teams. Die is gebaseerd op mindfullness.

Dat mindfullness-aspect is afkomstig van een splinternieuwe samenwerking met meditatie-app Headspace. Samen met headspace integreert Microsoft enkele wetenschappelijk onderbouwde medidatie-ervaringen in Teams. Die kan je plannen als onderdeel van de virtuele pendelervaring of als korte pauze doorheen je werkdag. Een test van Microsoft zelf bij healthcareprofessionals toont aan dat een maand met de nieuwe functionaliteit het stressniveau met 32 procent doet dalen, al kennen we geen details over dat onderzoek. Redmond lijkt in ieder geval erg zeker van de wetenschappelijke fundering waarop de nieuwe functies rusten.

Dashboard

In tandem met de meditatie- en pendelfunctionaliteit krijgt Teams een nieuw wellbeing-dashboard. “Dat is gebaseerd op Insights (dat je misschien al kent van Outlook) en richt zich op verschillende rollen”, verduidelijkt Spataro. Werknemers krijgen een overzicht van wat ze doen, hoeveel pauze ze nemen of welke mensen ze in lange tijd niet gesproken hebben. In combinatie met de nieuwe zen-mogelijkheden moet een werknemer zo zelf de inzichten en tools in handen hebben om thuiswerk minder stressvol te maken.

Het dashboard komt er ook voor managers op verschillende niveaus. Zij kunnen bijhouden hoe mensen werken, hoe lang, wat de communicatiepatronen zijn en hoe ze verschuiven. Microsoft denkt dat het dashboard leidinggevende in staat zal stellen om eventuele problemen snel te detecteren om zo bijvoorbeeld burnouts te voorkomen. De functionaliteit komt begin volgend jaar naar Teams.

Tip: Microsoft Teams voegt belangrijke nieuwe functie toe