2min

Tags in dit artikel

,

De online encyclopedie Wikipedia komt met een nieuwe functionaliteit op zijn website: WikiLove. Hiermee kunnen gebruikers aangeven dat ze een artikel waarderen.

Wikipedia is een online platform waar gebruikers terecht kunnen om informatie op te zoeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. De artikelen op Wikipedia zijn geschreven door gebruikers zoals jij en ik. Geen professionele of duur betaalde krachten, maar alledaagse gebruikers vormen de drijvende kracht van de online encyclopedie.

De mensen die lemma’s schrijven voor Wikipedia zijn vaak enthousiaste internetgebruikers die een passie hebben voor een bepaald onderwerp en daar graag over schrijven. Er is geen eindredacteur op de achtergrond die de tekst redigeert of controleert op inhoudelijke of grammaticale fouten. Daardoor is het mogelijk dat sommige lemma’s volstaan met taal- en schrijffouten en zelfs inhoudelijke incorrectheden. Iedere gebruiker kan en mag deze fouten aanpassen, maar er zijn maar weinigen die dat daadwerkelijk (willen) doen.

Om het kaf van het koren te scheiden introduceert Wikipedia een Love Button: WikiLove. Hiermee kunnen gebruikers aangeven dat ze een artikel waarderen. De komende maanden wil Wikipedia deze tool verder ontwikkelen, testen en evalueren. Daarom is de tool voorlopig alleen nog maar beschikbaar op de prototypesite. Hier kunnen Wikipedia-gebruikers een gratis account aanmaken en laten weten wat ze van deze functionaliteit vinden. WikiLove, een icoontje in de vorm van een hartje, is links van de searchbox te vinden.

Wikipedia werd in 2001 gelanceerd door Jimmy Wales en Larry Sanger. De online encyclopedie is het grootste online crowdsourcingproject en beschikbaar in 269 talen. De gratis online encyclopedie wordt vergeleken met de gerenommeerde Encyclopaedia Brittanica. Volgens Brits onderzoek zou de inhoud van Wikipedia ongeveer net zo betrouwbaar zijn als de Encyclopaedia Brittanica.

De Nederlandse Wikipedia-portal telt inmiddels meer dan 711.000 artikelen. Hieronder staat een afbeelding die de ontwikkeling weergeeft van het aantal artikelen op de site.