Zoom ondervindt wereldwijd problemen

Videoconferentiegigant Zoom ligt gedeeltelijk plat. De problemen situeren zich vooral in de VS, maar ook in Europa loopt niet alles vlot.

Update: Zoom heeft de problemen intussen verholpen en alle diensten werken opnieuw normaal.

Lukt het momenteel niet om een Zoomvergadering, call of webinar op te starten? Dan ben je niet alleen. De videoconferentiespecialist ondervindt een grote panne waarvan het epicentrum in de VS lijkt te liggen. Ook in de rest van de wereld rapporteren mensen problemen. Zoom heeft de oorzaak van het probleem geïdentificeerd en werkt aan een oplossing. Het lijkt erop dat een fout met de authenticatie aan de basis ligt. Je kan de situatie opvolgen via de statuspagina van Zoom.

Snelle groei

Zoom groeide onder andere dankzij de coronacrisis uit tot een onmisbare tool voor organisaties, scholen en zelfs vrienden en familie. Waar het bedrijf eind vorig jaar nog een bescheiden 10 miljoen gebruikers kon bekoren met zijn platform, ziet het vandaag meer dan 300 miljoen dagelijkse deelnemers aan vergaderingen. De exponentiële groei noopte het bedrijf om snel opzoek te gaan naar extra datacentercapaciteit maar dat gebeurde al bij al vrij vlekkeloos op de achtergrond.

Zoom kwam verder vooral in het nieuws omwille van problemen met de privacy en beveiliging, allebei voor het grootste deel het gevolg van de snelle groei. Het bedrijf nam die tekortkomingen serieus en zorgde vrij snel voor oplossingen voor fenomenen als Zoom-bombing.