Microsoft Teams geeft toegang tot externe apps tijdens meetings

App developers kunnen voortaan hun apps integreren in de Microsoft Teams meeting experience. Microsoft voegt nieuwe functies voor developers toe, waarmee zij hun applicaties kunnen integreren in Team meetings.

Externe apps kunnen hun inhoud laten zien tijdens Microsoft Teams calls. Ook kunnen ze notificaties in beeld brengen. Dit is een grote uitbreiding vergeleken met wat de huidige mogelijkheden voor externe apps in Microsoft Teams zijn. 

De integratie van externe apps is niet de enige verbetering die Microsft doorvoert in zijn Microsoft Teams. De laatste weken is er een nieuwe vlaag aan Microsoft Teams functies aangekondigd. Deze werden stuk voor stuk gedreven door de aanhoudende pandemie. “De hele focus op werken op afstand heeft onze lancering hiervan versnelt”, vertelt Archana Sasseetharan, group product manager van Microsoft Teams in een interview met The Verge

Nieuwe functies in Microsoft Teams

Met de nieuwe ontwikkeling wordt het mogelijk voor applicaties om een tabblad toe te voegen aan meetings. Hierdoor kunnen gebruikers de app al gebruiken voordat de meeting begint. Zodra de meeting begint, kunnen deelnemers apps toevoegen aan het livegesprek. Dit kan bijvoorbeeld gaan om bots die live notificaties laten zien tijdens een meeting of een app die informatie aan de deelnemers laat zien in de zijbalk. Ook biedt de nieuwe integratie de mogelijkheid om apps weer te geven als knop in de besturingsbalk van de meeting. 

Wanneer gebruikers voorheen een app of iets anders dan het beeld van hun webcam wilden laten zien, was screen sharing de enige beschikbare oplossing. Deze optie is niet altijd ideaal als je alleen een app wilt laten zien en wilt voorkomen dat er privénotificaties in beeld komen. Met de nieuwe functies kunnen developers de ervaring tijdens meetings een niveau hoger tillen. 

Teams-meetings boden al een geschiedenis van de chat, bestanden, notities, een whiteboard en de mogelijkheid om een meeting op te nemen en uit te schrijven. Dankzij de komst van apps van derden worden deze data ook voor altijd gekoppeld aan specifieke Teams-meetings. 

Concurrentiestrijd met Zoom

De pandemie is de drijvende kracht geweest achter alle nieuwe functies die de afgelopen maanden gelanceerd werden. Microsoft Teams groeide de afgelopen maanden naar maar liefst 75 miljoen dagelijkse gebruikers. Ook Zoom, de grootste concurrent op het gebied van videobellen, heeft een enorme groei meegemaakt. In tegenstelling tot het doorvoeren van nieuwe functies, moest Zoom zich vooral richten op het rechtzetten van problemen met de privacy en beveiliging. 

Het is duidelijk dat Microsoft gebruik maakt van de situatie om zoveel mogelijk gebruikers naar Teams te trekken. We verwachten dan ook nog heel wat nieuwe functies in Microsoft Teams voor het einde van dit jaar.