Slack-CEO: ‘Microsoft Teams is geen concurrent’

Stewart Butterfield, CEO van Slack, is niet van mening dat Microsoft Teams een concurrent is voor zijn platform. Hij hekelt de aanpak van Microsoft om Teams te bundelen met Office.

Sinds Teams drie jaar geleden werd gelanceerd, werd al snel voorspeld dat dat wel eens het einde van Slack kon betekenen. Slack was op dat moment furore aan het maken als alternatief voor e-mail in bedrijven en zag plots grote reus Microsoft voor zich opdoemen.

Teams stak Slack al snel voorbij dankzij de gevestigde aanwezigheid van Microsoft in grote organisaties, wat Slack er toe dreef om zich in zijn marketing net meer te focussen op wat de dienst van Teams onderscheidt. Zo stelt het dat Microsoft minder aandacht heeft voor de gebruiker en hoe die met de dienst interageert.

Geen concurrent

Slack-CEO Butterfield geeft nu in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC te kennen dat hij Teams zelfs helemaal niet als een concurrent beschouwt. “Er is die voortdurende veronderstelling, die op dit moment een beetje verwarrend is voor ons, dat Microsoft ons op een gegeven moment de das gaat omdoen”, vertelt Butterfield.

Hij ziet dat anders en stelt dat Microsoft eigenlijk net reden zou moeten hebben om licht gefrustreerd te zijn. “Ze hebben ongeveer 250 miljoen Office 365-gebruikers en hebben zojuist een enorme groei in Teams aangekondigd tot iets minder dan 30 procent daarvan. Dus na drie jaar bundelen, vooraf installeren op de machines van mensen, erop aandringen dat beheerders het inschakelen en gebruikers van Skype for Business dwingen om over te stappen naar Teams, hebben ze nog steeds slechts 29 procent, wat betekent dat 71 procent van hun gebruiker ervoor heeft bedankt.”

Butterfield verwijst daarmee naar Microsofts recente aankondiging dat Teams nu 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers telt. Tegelijk heeft het bedrijf 258 miljoen betalende Office 365-abonnees, die in principe ook allemaal toegang hebben tot Teams. Wie dan de rekensom maakt, komt uit op minder dan 30 procent van Microsofts zakelijke Office-gebruikers die op dagelijkse basis Teams gebruiken.

Andere aanpak

Microsoft probeert van zijn kant ook de vergelijking met Slack te minimaliseren en claimde in het verleden dat Slack niet de “breedte en diepgang” heeft om werk opnieuw uit te vinden. De aanpak van beide bedrijven is alleszins verschillend. Terwijl Microsoft Teams gebruikt als hub voor Office en andere eigen diensten, richt Slack zich net op het ondersteunen van een gefragmenteerd aanbod aan (productiviteits)apps via integraties.

Wie uiteindelijk de race aan het winnen is, hangt ervan af aan wie je het vraagt. Wat wel duidelijk is, is dat beide diensten profiteren van de gestegen vraag naar digitale hulpmiddelen om het massale thuiswerk als gevolg van de coronapandemie te ondersteunen. Zowel Microsoft Teams als Slack noteren het ene na het andere record in gebruikersaantallen.